Bicicliștii anunță o acțiune de protest „fără precedent”, după ce campionul Moldovei la ciclism printre juniori a fost lovit mortal de o mașină
Full Article 2 minutes read

Bicicliștii anunță o acțiune de protest „fără precedent”, după ce campionul Moldovei la ciclism printre juniori a fost lovit mortal de o mașină

Bicicliștii din Republica Moldova planifică să organizeze o amplă acțiune de protest. Alianța Biciclete Chișinău anunță „o mobilizare masivă a tuturor bicicliștilor” din țară. Potrivit Alianței, sunt necesare schimbări pentru a evita un următor caz de accident cu implicarea bicicliștilor. 

„Valerian Railean, în vârstă de 12 ani, campion al Moldovei la ciclism juniori, s-a stins azi din viață. Este o tragedie enormă care ne lasă fără putere și fără cuvinte. El și colegul lui au fost loviți în timp ce mergeau pe biciclete pe șoseaua Stăuceni trei zile în urmă, de un automobil care a efectuat o manevră ilegală de depășire pe partea dreaptă. (…) Într-un astfel de moment este extrem de greu de făcut sau zis ceva”, se arată într-o declarație a Alianței Biciclete Chișinău.

Totodată se menționează că va fi organizată o acțiune de protest în acest sens.

„Dorim însă să ne canalizăm toată disperarea și furia în a ne mobiliza și cere odată și odată schimbări, înainte să fie următorul caz inevitabil. De aceea, anunțăm o mobilizare masivă a tuturor bicicliștilor și o acțiune de protest fără precedent”, au adăugat reprezentanții Alianței.

Cei din urmă mai spun că o să revină în curând cu detalii cu privire la ora și locul acțiunii de protest.

***

Pe 21 februarie, doi bicicliști au fost tamponați de un automobil în apropierea localității Stăuceni. Ambii sunt minori. Pe 24 februarie, polițiștii au anunțat că unul dintre aceștia a decedat. Tatăl copilului decedat a publicat mai multe imagini cu impactul. Ulterior, și el a anunțat despre moartea fiului său, Valerian.

De menționat că minorul care a decedat, anterior s-a clasat pe primul loc la Campionatul Republicii Moldova la Ciclism M.T.B. în Municipiul Chisinau 03.12.2022 (categoria de vârstă 2010-2011).

Anterior, președintele Federației de Triatlon din Moldova Dmitri Voloșin a scris pe o rețea de socializare că unul din bicicliștii tamponați la Stăuceni este campion al Republicii Moldova, iar celălalt vicecampion. El menționa că știe atitudinea multor șoferi moldoveni față de bicicliști: „Cred că fiecare biciclist a avut cazuri când sângele s-a răcit în vene de la camioanele care zburau la un centimetru distanță”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: