Numărul victimelor cutremurului din Turcia și Siria a depășit 15.000. În Turcia, 12.873 de persoane au murit și aproximativ 63.000 au fost rănite. Datele au fost raportate de aganția Anadolu pe 9 februarie.
După cutremurele cu magnitudinea de 7,7 și 7,6 grade, din 6 februarie, cu epicentrul în districtele Pazarcik și Elbistan din Kahramanmarash, în Turcia au fost înregistrate încă 1052 de replici.
În total, 22.277 de brigăzi sunt implicate în operațiuni de căutare și salvare. Printre aceștia 5.709 salvatori sunt din alte țări.
Potrivit agenției AFP, în Siria, 2.992 de persoane și-au pierdut viața în urma cutremurelor.
De menționat că, în ajun, MAEIE a anunțat că trei cetățeni ai Republicii Moldova, o femeie de 36 de ani și cei doi copii minori ai acesteia, au fost uciși de cutremurul din provincia Hatay din Turcia. Alți 27 de cetățeni care locuiesc în zonele afectate nu au putut fi contactați.
Amintim că o echipă de salvatori a Republicii Moldova specializată în căutare-salvare urbană, formată din 55 angajați IGSU cu 12 unități de tehnică grea și 2 câini de căutare-salvare, a pornit în misiune internațională în Turcia în seara zilei de 6 februarie. În dimineața de 8 februarie, echipa a ajuns în Turcia, însă mai avea de parcurs circa 1000 de km în condiții de ninsoare abundentă, până în regiunea unde urmează să opereze.
Salvatorii moldoveni urmează să activeze în zona afectată de seism cel puțin 7 zile.
Precizăm că ministerul Afacerilor Interne a anunțat, pe 9 februarie, că salvatorii din Republica Moldova au ajuns în zona afectată de seism în Turcia și urmează să intervină în misiune.
Ministerul menționează că echipa de salvatori a Republicii Moldova a ajuns în zona de intervenție indicată de autoritățile turce, din provincia Hatay la hotar cu Siria, în dimineața zilei de 9 februarie, la ora 05:30.
„Odată ajunși la fața locului, responsabilii au fost convocați în ședință, în care au primit instrucțiuni și li s-a atribuit sectoarele de lucru. Salvatorii au primit informații cu privire la zonele de intervenție, dar și acțiunile care urmează a fi desfășurate”, a comunicat Ministerul.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!