Biroul de reintegrare se disociază de declarația șefului-adjunct al instituției, despre federalizarea Republicii Moldova
Full Article 2 minutes read

Biroul de reintegrare se disociază de declarația șefului-adjunct al instituției, despre federalizarea Republicii Moldova

Biroul politici de reintegrare se disociază de declarațiile făcute de șeful-adjunct al instituției, Nicolae Țveatcov, care a declarat, în cadrul unei emisiuni TV, că nu ar trebui să ne temem de cuvântul „federalizare”, or, potrivit lui, doar astfel ar putea fi soluționat diferendul transnistrean. Contactat de NM, Biroul de reintegrare a menționat că modelul de reglementare a conflictului transnistrean „în mod obligatoriu” trebuie să respecte suveranitatea și integritatea teritorială a țării, în limitele frontierelor internațional recunoscute.

„Opinia exprimată nu reprezintă punctul de vedere al Guvernului sau a Biroului politici de reintegrare și în acest sens funcționarul public vizat urmează personal să vină în spațiul public cu precizările de resort”, au precizat reprezentanții Biroului pentru NM.

Biroul de reintegrare a reiterat, de asemenea, abordarea „de principiu” a autorităților publice ale Republicii Moldova, care se rezumă la faptul că modelul de reglementare a conflictului transnistrean, „în mod obligatoriu”, trebuie să respecte prevederile constituționale în vigoare și ale Legii nr.173/2005.

„Modelul trebuie să respecte suveranitatea și integritatea teritorială a țării în limitele frontierelor internațional recunoscute, cu atingerea unei soluții pașnice și politice care să contribuie la restabilirea spațiilor unice între ambele maluri ale Nistrului, democratizarea și demilitarizarea regiunii transnistrene, consolidarea statalității, implementarea plenară a angajamentelor strategice de politică internă și externă a țării, și desigur obținerea unui suport politic, social și internațional larg pentru modelul de reglementare propus și promovat de către autoritățile constituționale”, a mai menționat Biroul.

„Un proiect de federalizare ar presupune că punem sub semnul întrebării întreaga arhitectură a Republicii Moldova. Asta nu vrem în niciun fel. Nu discutăm despre viitorul Republicii Moldova în procesul de negociere privind statutul regiunii transnistrene”, a explicat vicepremierul Oleg Serebrian la Radio Chișinău.

De precizat că invitat la emisiunea „Tema” de la canalul TV Primul în Moldova, șeful adjunct al Biroului pentru reintegrare Nicolae Țveatcov a declarat că este „nedrept” să „calomniezi” cuvântul „federalizare”. Potrivit lui, cuvântul a căpătat, în zadar, o tentă de „limbaj abuziv” în Republica Moldova, or, spune Țveatcov, repartizarea puterilor în țara noastră va avea, totuși, un anumit caracter de distribuție federală.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: