Biscuiți care pot provoca paralizie, retrași din magazinele din Ucraina. ANSA: Lotul care a ajuns în Moldova nu este periculos
Full Article 3 minutes read

Biscuiți care pot provoca paralizie, retrași din magazinele din Ucraina. ANSA: Lotul care a ajuns în Moldova nu este periculos

Din magazinele din Ucraina au fost retrași biscuiți Petit Beurre, produși în România. Potrivit experților, aceștia pot fi periculoși pentru sănătate – consumul poate provoca amorțire sau chiar paralizia membrelor. Potrivit unui cititor NewsMaker, biscuții acestui producător sunt comercializați și în Republica Moldova. Contactați de NM, reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au precizat că lotul cu probleme nu a ajuns în țara noastră.

Potrivit oficialilor ucraineni, în data de 12 ianuarie, aceștia au fost notificați prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF) despre faptul că în biscuiții Petit Beurre, fabricați de compania Ro Star S.A., România și importați din Polonia, a fost depistat un conținut înalt de acrilamidă.

„Stimați consumatori! În cazul în care depistați aceste produse în vânzare, anunțați autoritățile responsabile”, se arată în mesaj.

Biscuiți care pot provoca paralizie, retrași din magazinele din Ucraina. ANSA: Lotul care a ajuns în Moldova nu este periculos

Biscuții Petit Beurre, comercializați și în Moldova

Biscuții Petit Beurre, produși în România de compania Ro Star, se vând și în magazinele din Republica Moldova. Un cititor NewsMaker a semnalat prezența acestora în magazinul Kaufland. Contactați de NM, reprezentanții rețelei au precizat că marfa neconformă nu vizează loturile livrate în țara noastră.

Subiectul nu vizează loturile livrate către Kaufland România și Republica Moldova. Alerta a fost livrată pentru lotul respectiv din Polonia. Produsele neconforme au fost livrate direct în Polonia și Olanda și aceștia la rândul lor le-au distribuit în alte țări. Furnizorul RO Star confirmă faptul că subiectul nu vizează loturile livrate către Kaufland România și Republica Moldova”, a precizat pentru NM Cristina Aramă, purtătoare de cuvânt a rețelei de magazine Kaufland Moldova.

Biscuiți care pot provoca paralizie, retrași din magazinele din Ucraina. ANSA: Lotul care a ajuns în Moldova nu este periculos

ANSA: Lotul neconform nu a ajuns în țara noastră

Și reprezentanții ANSA susțin că biscuiții producătorului respectiv, comercializați în magazinele din Republica Moldova, respectă standardele de calitate.

Referitor la solicitarea de informație referitoare la biscuiții ”Petit BEURRE”, producător România, vă comunicăm că Republica Moldova nu a fost notificată și respectiv lotul neconform menționat de dvs nu a fost importat în țară”, a precizat pentru NM Protecția Consumatorului.

Ce este acrilamida?

Acrilamida este o substanță puternic oxidantă, mutagenă și neurotoxică, rezultată din degradarea amidonului sau a altor poliglucide, la temperaturi înalte (mai mari de 120C).

Directiva privind nivelul de acrilamidă în produsele alimentare

Acrilamida periculoasă se formează în timpul coacerii, rumenirii sau prăjirii de cereale, cafea sau cartofi. Această substanță este considerată cancerigenă și ar trebui redusă în conformitate cu Directiva UE (UE) 2017/2158, care este în vigoare încă de la începutul anului 2018. Producătorii de alimente, precum și restaurantele și operatorii de fast-food trebuie să ia măsuri pentru a îndeplini cerințele și pentru a evita problemele la monitorizarea alimentelor.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: