Biserica ortodoxă rusă îi obligă pe preoți să citească, zilnic, o rugăciune despre victoria asupra Ucrainei
Full Article 2 minutes read

Biserica ortodoxă rusă îi obligă pe preoți să citească, zilnic, o rugăciune despre victoria asupra Ucrainei

Biserica ortodoxă rusă îi obligă pe preoți să citească, în fiecare zi, o rugăciune despre victoria asupra Ucrainei, scrie The Moscow Times. Preoții au primit scrisori în acest sens, de la biroul administrativ al patriarhiei Moscovei. Cel din urmă a solicitat preoților să citească zilnic o rugăciune, în care se cere lui Dumnezeu „victorie armelor rusești”. 

Tuturor preoților bisericii ortodoxe ruse li s-a trimis scrisori de la biroul administrativ al patriarhiei Moscovei cu indicația de a citi zilnic o rugăciune, în care se cere lui Dumnezeu „victorie armelor rusești”. Scrisoarea a fost publicată de jurnalista Ksenia Lucenko pe canalul ei de Telegram.

Potrivit sursei, în rugăciunea bisericii ortodoxe ruse se spune că Rusia a fost atacată pentru a „împărți și distruge poporul ei unit”. Iar patriarhul Kirill îi cere lui Dumnezeu să salveze soldații și alți „apărători ai Patriei” de la moarte, răni și captivitate, să le dea „victorie” și de asemenea să întoarcă emigranții în țară.

În ianuarie, un tribunal eparhial l-a destituit pe fostul cap al unei biserici din regiunea Moscova, pe preotul Aleksei Uminskii, din cauza refuzului acestuia de a citi această rugăciune. Potrivit sursei, Uminskii nu a susținut luptele din Ucraina, menționând că „războiul nu face pe nimeni mai bun”. Pe 3 ianuarie, acestuia i s-a interzis să slujească. 

***

Astăzi se împlinesc 767 zile de război în Ucraina. Amintim, Federația Rusă a invadat Ucraina în dimineața zilei de 24 februarie 2022, în ceea ce au numit atunci „o operațiune specială” de „denazificare” și „demilitarizare”. Acesta este cel mai mare atac al unui stat împotriva altui stat în Europa, de după cel de-Al Doilea Război Mondial. Moldova, alături de marea majoritate a țărilor lumii, inclusiv cele membre ale UE și SUA, a condamnat războiul declanșat de Putin în țara vecină, din prima zi de război.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: