Blocul „Împreună“, flashmob la Teleradio-Moldova. Directorul companiei a venit la manifestație

Blocul „Împreună”, format din patru partide, a desfășurat un flashmob în fața companiei publice „Teleradio-Moldova (TRM). Liderii blocului și susținătorii acestuia au cerut efectuarea unui audit la TRM cu privire la administrarea banilor publici, dar și revizuirea politicii editoriale. „În ultima perioadă nu o să vedeți la televiziunea publică o altă opinie decât cea a guvernării, iar acest lucru trebuie schimbat”, a comunicat liderul partidului „Platforma Demnitate şi Adevăr”. Directorul companiei publice a respins declarațiile manifestanților. Vladimir Țurcanu a declarat că politica editorială a TRM „se bazează pe standarde profesionale și rapoarte independente de monitorizare, care indică o îmbunătățire a echilibrului politic”.

Reprezentanții blocului au declarat că acțiunea din 3 aprilie a avut loc „în semn de protest față de abuzurile care se comit în această instituție publică”.

Liderii „Împreună” au cerut „efectuarea unui audit privind administrarea banilor publici la TRM, revizuirea politicii editoriale care să includă puncte de opinie diferite și accesul partidelor extraparlamentare în studiourile postului de televiziune Moldova 1 și Radio”.

„Am decis să organizăm această acțiune în semn de protest față de conducerea postului public de televiziune, această notă de protest pe care o manifestăm astăzi este îndreptată în mod special împotriva a trei lucruri urâte care se întâmplă. În primul rând ne referim la politica editorială a postului public de televiziune plătit din banii publici. În ultima perioadă nu o să vedeți la televiziunea publică o altă opinie decât cea a guvernării, iar acest lucru trebuie schimbat, opiniile fiecărui cetățean contează. A doua notă de protest este legată de administrarea banilor publici, despre nereguli au vorbit chiar angajații postului de televiziune. (…) A treia notă de protest o manifestăm în legătură cu crearea postului în limba rusă Moldova 3″, a comunicat liderul partidului „Platforma Demnitate şi Adevăr” Dinu Plîngău. Blocul „Împreună” a catalogat inițiativa de creare a „Moldova 3” drept o acțiune „cu tentă electorală și de delapidare a fondurilor publice”.

Menționăm că, în timpul flashmob-ului, directorul companiei publice a ieșit în fața manifestanților.

Ulterior Țurcanu a respins acuzațiile blocului. În timpul unor declarații pentru Moldova1, el a afirmat că politica editorială a TRM „se bazează pe standarde profesionale și rapoarte independente de monitorizare, care indică o îmbunătățire a echilibrului politic”.

„Noi ne facem o impresie despre ce prestație avem nu în funcție de declarațiile politicienilor, ci în funcție de rapoartele de monitorizare pe care le facem noi înșine și pe care le fac entități independente. Aș vrea să fac o trimitere la Raportul de monitorizare pentru cinci emisiuni realizat în decembrie 2024 de către Centrul de Jurnalism Independent, care atestă o îmbunătățire a prestației noastre din punct de vedere al echilibrului politic. Așadar, încercăm să ne concentrăm asupra cifrelor, nu asupra emoțiilor pe care le propagă în spațiul public anumiți actori politici”, a declarat Țurcanu.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: