BNM

BNM a publicat prețul monedelor jubiliare oferite spre vânzare. Cea mai scumpă costă peste 37 mii de lei

Banca Națională a Moldovei a publicat prețul monedelor/ bancnotelor jubiliare și comemorative și a altor articole numismatice oferite spre vânzare. Preţurile sunt valabile până la 30 iunie 2021.

Astfel, cea mai scumpă monedă este una din seria „Evenimente istorice”. Aceasta este din aur și a fost emisă, în 2018, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Prețul este de 37 310 lei.

A doua ca preț este o monedă din aur, emisă în 2013, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la introducerea monedei naţionale în Republica Moldova. Prețul de comercializare al acesteia este de 17 115 lei.

Pe locul trei ca valoare financiară sunt două monede din aur de 8 674 și, respectiv, 8 659 de lei. Prima îl ilustrează pe scriitorul român Ion Creangă, iar cea de-a doua pe poetul de orgine basarabeană Adrian Păunescu.

hasdeu_aur hasdeu_aur

Monedele/ bancnotele jubiliare şi comemorative și alte articole numismatice emise de Banca Naţională a Moldovei se comercializează prin intermediul băncilor licenţiate din Republica Moldova. Prețul de comercializare se stabilește în mod independent de băncile licenţiate din RM, în mărime de până la trei la sută peste prețul stabilit de Banca Naţională a Moldovei.

Lista completă a monedelor/bancnotele jubiliare şi comemorative și alte articole numismatice expuse pentru comercializare o găsiți AICI.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei | NewsMaker

Primele alegeri locale în Călinești și Leova, după amalgamare: CEC a stabilit data scrutinului

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit pentru data de 16 noiembrie 2025 organizarea alegerilor locale noi în comuna Călinești (raionul Fălești) și în orașul Leova (raionul Leova). Decizia a fost luată în urma procesului de amalgamare voluntară, prin care au fost comasate mai multe unități administrativ-teritoriale, în vederea consolidării sistemului administrației publice locale.

Astfel, în comuna Călinești, noile alegeri sunt organizate pentru funcția de primar și pentru constituirea unui nou Consiliu comunal. Noua unitate administrativ-teritorială va include localitățile Călinești, Chetriș, Chetrișul Nou și Hîncești. În total, au fost stabilite 13 mandate de consilier comunal.

Pentru orașul Leova, alegerile vizează de asemenea funcția de primar și un nou Consiliu orășenesc, cu 23 de mandate de consilier. Noua unitate va cuprinde orașul Leova și satele Sărata-Răzeși, Sîrma și Tochile-Răducani.

CEC precizează că mandatele actualilor primari și consilieri locali vor înceta la data validării noilor mandate, respectiv la constituirea legală a noilor consilii.

Amintim că, pentru aceeași dată – 16 noiembrie 2025 – CEC a mai stabilit organizarea alegerilor locale noi în alte patru localități: satul Ustia (raionul Glodeni), comuna Natalievca (raionul Fălești), comuna Cremenciug (raionul Soroca) și satul Bașcalia (raionul Basarabeasca).

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: