Bolea, nedumerit de numărul mic de femei din noul cabinet de miniștri. Replica Nataliei Gavrilița
Full Article 3 minutes read

Bolea, nedumerit de numărul mic de femei din noul cabinet de miniștri. Replica Nataliei Gavrilița

Deputatul socialist Vasile Bolea s-a arătat nedumerit de faptul că în componența noului guvern, condus de Natalia Gavrilița, nu a fost respectată cota de gen, numărul bărbaților-miniștri fiind mai mare decât cel al femeilor. În replică, premierul desemnat a răspuns că Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a promovat politici de susținere a femeilor, iar în executiv sunt doar 4 femei, întrucât nu toate cele cărora li s-a propus funcția de ministru au acceptat-o.

Deputatul PSRM Vasile Bolea a mai întrebat-o pe Natalia Gavrilița de ce din 17 membri ai guvernului – doar 4 sunt femei.

„Eu citez prevederile Legii cu privire la Guvern – art. 10, al. 3. La elaborarea listei candidaților la funcția de membru al Guvernului, candidatul la funcția de prim-ministru trebuie să țină cont de legislația în domeniul asigurării de șanse între bărbați și femei, corelate cu criteriile de profesionalism și de merit. Pentru Doina Gherman – privet! (salut, N.Red). Din 17 membri ai Guvernului doar patru membri sunt femei, inclusiv Dvs, cota gender nefiind respectată. Cum credeți – Curtea Constituțională, pe motiv de nerespectare a procedurii și nerespectare a legislației, va anula Hotărârea Parlamentului privind învestirea Guvernului în 100 de zile, în șase luni sau pentru a drege busuiocul, câțiva membri ai Guvernului se vor declara în fața Curții Constituționale drept femei?”, a întrebat-o Bolea.

În replică, prim-ministrul desemnat l-a îndemnat pe Vasile Bolea să facă o sesizare la Curtea Constituțională.

„Sunt sigură că va fi respinsă ca și multe alte sesizări pe care le faceți”, a răspuns Gavrilița.  „Noi am promovat mereu egalitatea de șanse.”, a răspuns Gavrilița și a amintit că PAS a promovat politici de susținere a femeilor, care au permis ca 40% din numărul deputaților să fie femei.

Natalia Gavrilița a precizat că, în procesul de selectare a candidaților la funcția de ministru, s-a încercat atragerea unui număr mai mare de femei.

„Am avut discuții cu mai multe femei pentru poziții în guvern, dar din păcate mai multe dintre ele au refuzat funcțiile. Am selectat cei mai buni profesioniști, iar profesionalismul și integritatea au fost criteriile de bază care au stat la crearea componenței Guvernului”, a adăugat aceasta.

Menționăm că, în noul guvern, sunt 4 femei: Natalia Gavrilița (premier), Ana Revenco (ministru de Interne), Ala Nemerenco (ministru al Sănătății), Iuliana Cantaragiu (ministru al Mediului). De asemenea, din cabinetul de miniștri face parte și bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: