Imagine simbol

Atacurile asupra jurnaliștilor, în vizorul Avocatului Poporului: „Responsabilii trebuie trași la răspundere”

Avocatul Poporului, Ceslav Panico, își exprimă îngrijorarea față de creșterea cazurilor de intimidare, hărțuire și amenințări la adresa jurnaliștilor în ultimele zile. Într-un apel public, Panico atrage atenția că astfel de comportamente, care vin inclusiv din partea unor persoane publice și reprezentanți ai formațiunilor politice, reprezintă o amenințare la adresa libertății de exprimare și a accesului publicului la informații de interes general.

„Lipsa de reacție în fața acestor practici riscă să le normalizeze și să contribuie la crearea unui climat de autocenzură. Ombudsmanul își exprimă solidaritatea cu toți jurnaliștii care își exercită profesia în mod responsabil și profesionist, deseori în condiții dificile. Condamnă cu fermitate orice încercare de reducere la tăcere a vocilor critice și îndeamnă reprezentanții formațiunilor politice, autoritățile publice și funcționarii să înceteze orice formă de intimidare, denigrare sau presiune asupra presei”, se arată în declarația emisă pe 3 iulie.

Avocatul Poporului solicită instituțiilor statului să își îndeplinească obligațiile legale și internaționale în ceea ce privește protecția jurnaliștilor și să asigure investigarea promptă și eficientă a cazurilor de hărțuire, intimidare și amenințare. „Persoanele responsabile trebuie trase la răspundere, indiferent de statutul acestora”, a declarat el.

Totodată, Ceslav Panico a făcut apel la responsabilitate și respect din partea tuturor actorilor publici și a politicienilor.

Precizăm că, în ultimele zile, cel puțin patru jurnaliști, de la diferite instituții media, au fost agresați sau intimidați de persoane publice și politicieni.

O jurnalistă de la JurnalTV a fost agresată la Primărie de o consilieră MAN, după ce a apostrofat-o pe mama primarului Ion Ceban, în timp ce alte două jurnaliste de la TVR Moldova și Ziarul de Gardă au fost agresate de liderul Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, în timpul ședinței de judecată a Evgheniei Guțul. Una dintre ele a fost amenințată, de Lungu, inclusiv cu dosar penal.

Ultimul incident a avut loc chiar pe 3 iulie, în fața Judecătoriei Chișinău, la protestul în susținerea bașcanei Evghenia Guțul. În acest caz, mai mulți manifestanți au bruscat și lovit cu drapelul în cap un jurnalist al postului TV8. Instituția media condamnă violența și cere investigarea penală și tragerea la răspunde a celor vinovați.

Reamintim că, recent, Parlamentul a anunțat că a inițiat o serie de măsuri pentru modificarea legislației astfel încât să fie incluse mai multe prevederi care să protejeze jurnaliștii din Moldova, după ce, în cadrul unor dezbateri publice, organizate la Parlament, mai mulți reprezentanți ai mass-media au declarat că jurnaliștii din țara noastră nu beneficiază de niciun fel de protecție pentru că își fac munca în interesul public. Organizațiile de media constată o creștere, în ultimii ani, a numărului de atacuri asupra jurnaliștilor.  


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NewsMaker

În regiunea transnistreană vor fi majorate tarifele la serviciile comunale

Începând cu 1 ianuarie 2026, în regiunea transnistreană vor crește tarifele la gaz, electricitate, apă și încălzire. Despre aceasta a anunțat pe 28 iulie organul executiv local într-un comunicat de presă.

Astfel, tariful la gaz pentru consumatorii casnici va crește cu 3% — până la 1,75 ruble per metru cub. Electricitatea se va scumpi cu 5% și va costa 1,5 ruble per kWh. Apa va fi mai scumpă cu 8%, ajungând la 10,54 ruble per metru cub.

Tariful pentru încălzirea centralizată se va majora cu 5% — până la 769,83 ruble per gigacalorie. În schimb, încălzirea de la centralele autonome va fi puțin mai ieftină — până la 578,9 ruble (anul acesta fiind 586,21 ruble).

Amintim că, pe 18 iunie anul acesta, liderul de facto de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat că regiunea transnistreană se confruntă cu riscul unui „colaps financiar și social”. Prăbușirea economică bruscă a provocat o criză energetică, cu care regiunea s-a confruntat la începutul anului 2025. Rusia a întrerupt livrările de gaz către stânga Nistrului. Din această cauză, localnicii de pe malul stâng al Nistrului au trăit mai bine de o lună fără gaz, căldură, apă caldă și cu pene de curent programate.

În februarie, Chișinăul și Tiraspolul au ajuns la un acord privind modul de livrare a gazului în regiunea transnistreană. Această schemă, potrivit autorităților de la Tiraspol, este finanțată printr-un credit din partea Rusiei. Gazul este livrat de compania maghiară MET prin intermediul Moldovagaz, iar plata este făcută de o companie din Dubai (numele ei nu este cunoscut). Atunci, Chișinăul a anunțat că vor fi livrate până la 3 milioane de metri cubi zilnic, pentru a fi acoperit strictul necesar al regiunii, dar nu și pentru a reporni producția industrială. Cu toate acestea, autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au decis să încheie mai devreme sezonul de încălzire, iar ulterior s-a aflat că marile întreprinderi industriale — care alimentează în mare parte bugetul regiunii — și-au reluat activitatea.

În iunie a apărut informația că regiunea se confruntă din nou cu probleme în ceea ce privește livrarea gazului. Volumul producției industriale a scăzut aproape la jumătate în această perioadă. Scăderea în sectorul energetic a constituit 51,5%, iar în metalurgia feroasă — 68%. Doar industria alimentară, care deservește piața internă a regiunii, a fost afectată într-o măsură mai mică. Exporturile regiunii transnistrene s-au redus cu 31,5%, iar asta fără a lua în calcul exportul de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan către malul drept al Nistrului.

Criza, însă, nu s-a încheiat aici. La începutul lunii iunie, stațiile PECO au încetat să mai vândă gaz. De asemenea, organul executiv local a anunțat că salariile vor fi plătite în tranșe, dar nu mai rar de o dată pe lună. Totodată, legislativul nerecunoscut de la Tiraspol a decis redirecționarea încasărilor curente din bugetele locale către cel al regiunii.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: