Șeful diplomației Uniunii Europene Josep Borrell dă asigurări că sancțiunile adoptate de țările UE, dar și alte state împotriva Rusiei, vor avea efectul scontat, chiar dacă nu imediat. Diplomatul a publicat pe blogul său un editorial întitulat „Sancțiunile contra Rusiei funcționează”, în care explică efectul pe termen lung al măsurilor punitive și îndeamnă cetățenii afectați de valul de scumpiri să aibă răbdare.
„Sancțiunile lovesc dur în Putin și în complicii săi”
„Mulți se întreabă dacă sancțiunile împotriva Rusiei sunt eficiente. Aș vrea să explic de ce răspunsul este „da”. Sancțiunile adoptate de UE și parteneri deja lovesc dur în Vladimir Putin și complicii săi, iar efectele asupra economiei Rusiei se vor intensifica. Avem nevoie de răbdare strategică până când Rusia își va opri agresiunea și Ucraina își va recăpăta suveranitatea pe deplin”, se arată în introducerea lui Borrell.
Oficialul european a remarcat că măsurile punitive vizează 1200 de persoane și 100 de instituții din Rusia, precum și sectoare semnificative ale economiei Rusiei. „Sancțiunile au fost adoptate în coordonare cu membrii G7 și faptul că peste 40 de țări, inclusiv state neutre în mod obișnuit, au adoptat măsuri similare, le sporește eficiența”, a subliniat șeful diplomației europene.
„Răbdare strategică, pentru că ar putea dura mult”
Josep Borrell a îndemnat oamenii să aibă răbdare și a menționat că este conștient de scumpirile care se fac simțite.
„Acum că războiul se întinde ca durată și costurile pentru energie cresc, oamenii din Europa și din alte locuri se întreabă dacă aceste sancțiuni funcționează și/sau/dacă efectele adverse nu sunt prea mari. Fără să subestimez diferitele probleme care ar putea apărea, sancțiunile rămân un instrument important de acțiune politică. Cu siguranță trebuie să le utilizăm într-o măsură bine țintită și, mai presus de toate, necesită răbdare strategică, pentru că ar putea dura mult ca să atingă efectul dorit”, a mai spus diplomatul.
„Europa se eliberează de dependența de Rusia”
Oficialul european a precizat că una dintre principalele sancțiuni adoptate este reducerea cu 90% a rezervelor de petrol din Rusia până la sfîrșitul anului curent, privând Moscova de venituri importante.
„Da, Rusia poate să își vândă petrolul pe alte piețe, însă oricum venitul va fi limitat de faptul că Rusia este nevoită să ofere reduceri semnificative pentru fiecare baril (petrolul rusesc este vândut cu circa $30 mai puțin decât media globală). În plus și probabil cel mai important, embargoul gradual asupra petrolului și diminuarea importului de gaz eliberează Europa de dependența față de Rusia. Am discutat acest subiect în UE de ani buni, însă îl punem în aplicare abia acum”, a mai spus Borrell.
Amintim că UE a adoptat până acum șase pachete de sancțiuni împotriva Moscovei. Josep Borrell a precizat că urmează să fie finalizat un alt pachet de sancțiuni de „menținere și aliniere”, pentru a clarifica o serie de dispoziții în vederea consolidării certitudinii juridice.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!