Igor Grosu/Facebook

Botgros, Cheianu și Spătari, pe listele PAS la parlamentare. Grosu: „Nu avem dreptul să pierdem”

Maestrul Nicolae Botgros, fostul ministru al Muncii Marcel Spătari, antreprenoarea Maria Acbaș și jurnalistul Constantin Cheianu vor candida pe listele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Anunțul a fost făcut pe 16 iunie de președintele formațiunii și speakerul Parlamentului, Igor Grosu. Oficialul a îndemnat și alte personalități să se alăture echipei PAS, pentru ca la toamnă „Moldova să învingă” .

„Trebuie să câștigăm aceste alegeri și o vom putea face cu sprijinul oamenilor care vor binele acestei țări, indiferent de opțiunile lor politice. Este momentul să strângem rândurile și să ne unim. (…) Nu avem dreptul să pierdem aceste alegeri. Dacă le pierdem, riscăm să pierdem țara. Suntem onorați că vom merge în alegerile parlamentare împreună cu asemenea personalități valoroase, care au contribuit prin munca lor la dezvoltarea Republicii Moldova. Sper că se vor alătura efortului și alți oameni remarcabili, pentru ca pe 28 septembrie Moldova să învingă”, a declarat liderul PAS, Igor Grosu.

Anunțul lui Igor Grosu vine la doar o zi după ce jurnalistul și scriitorul Constantin Cheianu a anunțat că președinta Maia Sandu i-a propus să candideze pe lista PAS la parlamentare. Astăzi, Cheianu a confirmat oficial că a acceptat invitația, explicând că, în opinia sa, fără o victorie clară a partidului de guvernare, există riscul unui „furt de țară” după alegeri: „Am profunda convingere că doar o majoritate parlamentară PAS ne poate asigura și feri de o catastrofă”.

Printre candidații PAS se numără și renumitul dirijor Nicolae Botgros. Maestrul spune că prin decizia de a da curs invitației partidului de guvernare face „un pas valoros” pentru viitorul european al țării. „Încetișor, pas cu pas, vom face ceea ce putem să facem noi mai bine. (…) Trebuie să punem umăr la umăr, cei care suntem cu sufletul și inima în țara noastră”, a declarat Botgros.

După o pauză de doi ani, a anunțat că revine în politica de la Chișinău și fostul ministru al Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari: „În acești 2 ani, am fost alături de guvern și am susținut reformele. (…) Am încredere că echipa PAS va confirma cele două valori pe care le promovează – acțiunea și solidaritatea”.

Cu un fotoliu în viitorul parlament s-ar putea alege și Maria Acbaș, antreprenoare din Comrat. Ea vorbit în discursul său despre necesitatea dialogului între comunități: „Dacă vrem ceva să schimbăm, trebuie sa discutăm, nu să ne divizăm în găgăuzi, moldoveni, ucraineni. Trebuie să stăm la aceeași masă de discuții. Doar uniți suntem o forță”.

Alegerile parlamentare anticipate vor avea loc pe 28 septembrie. PAS, care deține în actualul prezent majoritatea, speră să obțină din nou o majoritate confortabilă pentru a continua reformele și parcursul european al Republicii Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Игорь Чекан, NewsMaker

Vom avea un procuror general până la parlamentare? Ce spune președintele CSP

Președintele Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Dumitru Obadă, susține că, potrivit legii, în cel mult șase luni de la data anunțării vacanței funcției — 27 mai — trebuie numit un procuror general, ceea ce înseamnă cel târziu în luna noiembrie. Totuși, el a menționat că planul prealabil al CSP-ului este ca „în septembrie să avem un procuror general”.

La emisiunea „Cutia Neagră Plus” de la TV8, Obadă a declarat că, potrivit legii, în cel mult șase luni de la data anunțării vacanței funcției — 27 mai — trebuie numit un procuror general cu mandat deplin. „Respectiv, luna de final ar fi noiembrie. (…) Asta e maximum ce ne oferă nouă legea. Noi am oferit timp începând cu luna iunie până pe 21 iulie inclusiv (nota red. perioada de depunere a dosarelor). Doritorii de a-și asuma mandatul de procuror general pot depune cerere, scrisoare de motivare, concept de management”, a menționat președintele Consiliului Superior al Procurorilor.

Obadă a declarat că, până în prezent, nu a fost depus niciun dosar în acest sens. „Experiența anilor precedenți ne arată că în ultima zi, în ultima oră, de regulă depun toți”, a precizat el.

Întrebat dacă vom avea un procuror general nou până la alegeri, Obadă a răspuns: „Eu sper că da, fiindcă perpetuarea interimatelor, mai ales din perspectiva procurorului general, generează disfuncționalitate sistemică și descurajează în general sistemul procuraturii. Noi avem nevoie de un procuror general pe mandat, asumarea mandatului deplin. De asta – 21 iulie termen limită de depunere. Noi în 20 de zile, cel mult, trebuie să publicăm lista celor care sunt admisibili pentru interviu și să realizăm interviul. Eu presupun că până pe 11 august, noi trebuie să avem deja lista publicată a celor care sunt admisibili. Între timp noi acumulăm materiale de la ANI, SIS și CNA, comisia medicală – să avem tot pachetul de acte și eventual în perioada săptămânii 11-15 august ar trebui teoretic, dacă e tot ok, să avem și interviul fixat”.

El a spus că planul prealabil al CSP-ului este ca „în septembrie să avem un procuror general”.

***

Funcția de procuror general a devenit vacantă după numirea lui Ion Munteanu în calitate de judecător la Curtea Supremă de Justiție. Între timp, Alexandru Machidon a fost numit procuror general interimar al Republicii Moldova.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: