g4media.ro

Ministrul român al Apărării confirmă: Bucăți dintr-o dronă care ar fi atacat Ucraina, găsite pe teritoriul României. Măsurile luate de București

Bucăți dintr-o dronă au fost găsite pe teritoriul României, care este stat membru al NATO. Informația a fost confirmată de ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, scrie G4media. Între timp, autoritățile de la București au anunțat că au dispus măsuri suplimentare pentru a securiza spațiul aerian al țării, în timp ce echipele de investigație au ridicat probe de la fața locului pentru a face analize, astfel încât să se stabilească proveniența bucăților de drone și când acestea au ajuns în România.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Apărării al României, Constantin Spînu, „mai multe elemente care pot fi asimilate unor elemente de dronă” au fost descoperite marți seara, pe malul românesc al Dunării, în apropierea localității Ceatalchioi. Spînu a precizat în acest context că „au fost stabilite măsuri de întărire a capacității tehnice de monitorizare și de securizare a spațiului aerian”.

„Au fost ridicate probe și în urma analizelor vom pute stabili proveniența și când au ajuns. La acest moment nu putem face legătură între atacuri recente sau mai vechi. Și anul trecut am avut o situație când resturile unei drone au fost descoperite pe malul românesc al Dunării”, a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării al României, Constantin Spînu.

„Este important să întărim și noi misiunile de vigilență. Echipamentele pe care le folosim rămân în continuare funcționale și în fază de precauție și de atenție crescută. (…) Nu s-a pus problema (evacuării), pentru că nu sunt elemente care să genereze pericolul ca astfel de bucăți să reprezinte o amenințare”, a declarat la rândul său ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, care se află la fața locului.

De menționat că Ucraina a raportat că în noaptea de 4 septembrie, în timpul unui atac rusesc în zona portului Ismail, drone rusești ar fi căzut și ar fi explodat pe teritoriul României. Ministerul Apărării din România a negat atunci această informație.

După ce partea română a infirmat informația, ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a asigurat că Ucraina are dovezi ale căderii unei drone pe teritoriul României. „Cred că în acest caz particular, ei (nr. red: România) studiază acum toate aspectele a ceea ce sa întâmplat. Este inutil să negi că ceva a căzut acolo. Și afirmăm cu autoritate, cu dovezi, că au fost drone Shahed. Avem dovezi fotografice că ceva a căzut acolo”, a spus Kuleba, menționând că „în general, există tendințe de a rezista la escaladarea interpretării anumitor evenimente de către parteneri, pentru a nu fi implicat într-un conflict direct”.

Ulterior, pe 5 septembrie, și președintele României, Klaus Iohannis a infirmat declarațiile Ucrainei. Iohannis a declarat că „nu a existat nicio piesă şi nicio dronă şi nicio altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în România”, dar că sunt atacuri foarte aproape de granița româno-ucraineană. „Suntem alerți, suntem atenți și suntem în cadrul NATO foarte bine apărați”, a subliniat președintele român.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

publika.md

CA cere intervenția în privința aplicației de streaming HaiTV. Retransmite conținut interzis din Rusia

Consiliul Audiovizualului (CA) a solicitat intervenția instituțiilor responsabile ale statului în privința aplicației de streaming Hai TV și a site-ului acesteia, www.haitv.md. Conform CA, acestea retransmit conținut audiovizual din Federația Rusă și Belarus, inclusiv de pe pagini web blocate pe teritoriul Republicii Moldova. Precizările au fost făcute după ce pe rețelele de socializare a fost demarată o campanie concertată de promovare a platformei HaiTV și site-ului său.

Analizând conținutul actual al paginii web www.haitv.md, CA constată că acesta conține o listă de 32 servicii media audiovizuale din Federația Rusă și Belarus. Accesând rubrica „смотреть” din căsuța fiecărui serviciu, se face redirecționare la o altă pagină web care, în cele mai dese cazuri, este pagina furnizorului de servicii media, spre exemplu: 1tv.ru, ntv.ru, tvzvezda.tu etc. Majoritatea acestor pagini au fost blocate pe teritoriul Republicii Moldova de Serviciul de Informații și Securitate.

În ce privește accesarea aplicației „HaiTV” prin intermediul magazinului online „Google Play”, autoritatea de reglementare menționează că este posibilă vizualizarea a 11 servicii media audiovizuale. Or, se constată că aceasta ar putea fi considerată drept distribuitor de servicii media, însă este dificilă stabilirea jurisdicției unei asemenea aplicații. Astfel, urmează să fie identificat unde are loc încărcarea conținuturilor audiovizuale. Dacă încărcarea este efectuată în Republica Moldova, atunci acesta este în jurisdicția noastră și urmează ca activitatea să fie autorizată de CA”, se arată într-un comunicat al CA.

Potrivit Codului serviciilor media audiovizuale (CSMA), unul dintre actele permisive, eliberate de CA, este autorizația de retransmisiune, care acordă unui distribuitor de servicii media dreptul de a retransmite o ofertă de servicii media audiovizuale. Retransmisiunea presupune captarea și furnizarea simultană ori cvasisimultană, prin orice mijloace tehnice, a serviciilor media audiovizuale sau a unor părți ale acestora (versiuni prescurtate), în mod integral şi fără vreo modificare a conținutului, destinate recepționării de către public.

Conform CSMA, subiecți ai Codului sunt distribuitorii de servicii media aflați în jurisdicția Republicii Moldova, fapt stabilit conform criteriilor exhaustiv enumerate în actul normativ menționat. Dacă, în procesul stabilirii jurisdicției aplicabile, criteriile legale nu sunt întrunite, distribuitorul de servicii media se consideră în afara jurisdicției Republicii Moldova.

Ținând cont de faptul că jurisdicția aplicației „HaiTV” nu este stabilită; că, prin intermediul acesteia, sunt retransmise servicii media audiovizuale interzise prin Ordinul Directorului Serviciului de Informații și Securitate, precum și în vederea protejării spațiului audiovizual național și asigurării securității informaționale, CA a comunicat și solicitat instituțiilor abilitate să întreprindă, în timp util, toate acțiunile ce se impun în acest caz”, a mai menționat CA.

Precizăm că, pe 27 iulie, comunitatea WatchDog a cerut Consiliului Audiovizualului și Serviciului de Informații și Securitate să solicite eliminarea HaiTV din Google Play și App Store, precum și blocarea site-urilor sale aferente. WatchDog a declarat că HaiTV face parte din „arsenalul de dezinformare rusească” și că prin aceasta se încearcă reintroducerea canalelor interzise prin lege, precum Первый канал, Россия 1 și Россия 24.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: