Bulevardul Mircea cel Bătrân, inaccesibil pentru persoanele cu nevoi speciale. Concluziile unor activiști civici (VIDEO)
Full Article 3 minutes read

Bulevardul Mircea cel Bătrân, inaccesibil pentru persoanele cu nevoi speciale. Concluziile unor activiști civici (VIDEO)

Mai mulți reprezentanți ai organizațiilor membre ale platformei civice „Chișinăul accesibil pentru toți” au inspectat, pe 20 octombrie,  accesibilitatea bulevardului Mircea cel Bătrân. După o plimbare de o oră și jumătate, aceștia au ajuns la concluzia că trecerile de pietoni nu sunt adaptate pentru nevăzători, iar pe trotuare sunt gropi și denivelări, ceea ce provoacă probleme pentru persoanele cu deficiențe locomotorii. 

După verificări, Vitalie Meșter, director executiv al Centrului pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, a spus că absolut la toate trecerile de pietoni lipsește pavajul tactil de avertizare a persoanelor nevăzătoare, pentru evitarea accidentării acestora. Pavajul tactil lipsește și de-a lungul stației de așteptare a transportului public, scrie IPN.

Bordurile la trecerile de pietoni nu sunt coborâte, iar pe trotuare sunt gropi și denivelări. Rampele de trecere de pe trotuar spre carosabil sunt improvizate și doar un singur semafor este dotat cu sistem de sonorizare. Totodată, lipsește delimitarea dintre trotuar și spațiile verzi. „De regulă se practică fie pavajul tactil, fie pavarea bordurii care-i îngrădește accesul sau trecerea involuntară sau accidentară a persoanei nevăzătoare în spațiile verzi”, a explicat Vitalie Meșter.

Activistul susține că marcajul de culoare verde pentru delimitarea pistelor pentru bicicliști este un lucru bun, însă insuficient. „E ok faptul că au prevăzut astfel de piste pentru bicicliști, putem spune că este asigurat contrastul vizual dintre pistă și restul suprafeței căii pietonale, însă este o încălcare aici: recomandăm ca aceste piste pentru bicicliști să aibă un alt înveliș, diferit de restul trotuarului. O persoană nevăzătoare care se deplasează trebuie să detecteze cu piciorul sau cu bastonul că aici este pistă pentru bicicliști, ca să nu fie accidentat”, a mai spus Vitalie Meșter.

Posted by Chișinăul accesibil pentru TOȚI on Tuesday, 20 October 2020

Platforma civică „Chișinăul accesibil pentru toți” va transmite autorităților un plan de acțiuni pentru accesibilizarea municipiului Chișinău. „Venim cu o solicitare către autorități. Înainte de a planifica lucrările de reabilitare capitală a spațiului urban, precum și la darea în exploatare, să fie invitate persoanele ce fac parte din grupul centrelor pentru persoanele cu mobilitate redusă, pentru consultarea acțiunilor care urmează să fie realizate și aceste persoane să fie implicate la evaluarea lucrărilor deja realizate”, a sugerat directorul executiv al Centrului pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități.

Inspectarea bulevardului Mircea cel Bătrân face parte dintr-o serie de activități de audit a mobilității pietonale din municipiul Chișinău, realizată de către Platforma civică „Chișinăul accesibil pentru toți”.

Amintim că, recent, aleea de pe bulevardul Mircea cel Bătrân, în perimetrul străzilor Alecu Russo și Ion Dumeniuc, a fost reamenajată și modenizată. Anterior, internauții au criticat marcajul de pe aceasta. Primarul capitalei Ion Ceban a precizat atunci că liniile simbolizează cele 7 coline ale Chișinăului.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: