Andrei Mardari / NewsMaker

Cade sau nu cade Guvernul Gavrilița? Comentariile politicienilor de opoziție, în așteptarea confirmărilor oficiale

După ce în presă a apărut informația cu privire la ședința nocturnă de la președinție, la care ar participa deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), dar și zvonul alimentat de un consultant american, potrivit căruia Natalia Gavrilița va fi înlocuită în funcția de prim-ministru, internauții au început să comenteze situația. Printre cei mai activi au fost politicienii din partidele de opoziție.

În presă a apărut informația despre faptul că premierul Natalia Gavrilița ar putea fi înlocuită în funcția de prim-ministru. Aceasta nu a fost confirmată oficial nici de Guvern, nici de Președinție și nici de partidul de guvernare. Subiectul însă a provocat interes și dezbateri aprinse pe rețelele de socializare.

Cică la ședința secretă se discută trei candidaturi la funcția de premier: Recean, Grosu, Spînu. Stamate ar putea să îl înlocuiască pe Litvinenco în funcția de supraveghetor al judecătoriilor și procuraturii, adică ministru al Justiției. Alaiba va răspunde de schemele din economie. Însă încă nu se știe sigur”, a comentat deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Bogdan Țîrdea.

Și colegul său de fracțiune Gaik Vartanean a făcut o analiză a situației. Acesta a remarcat că întrevederea se desfășoară la Președinție, ceea ce în opinia sa ar demonstra că acolo sunt luate deciziile importante pentru țară. De asemenea, acesta a criticat faptul că ședința are loc noaptea.

Nici primarul capitalei Ion Ceban nu a ignorat subiectul. Acesta a remarcat cu ironie că s-a uitat de economia energiei electrice.

În această noapte nu se economisește lumina în Președinție. Noaptea se decide soarta cetățenilor și a Republicii Moldova așa ca nimeni să nu înțeleagă schemele lor. La Președinție se iau decizii, deși, de fiecare dată suntem asigurați că președintele nu știe nimic și nu decide nimic. Această tradiție, noaptea ca hoții, a rămas neschimbată pentru ei. Ce decizie nu ar lua. Noaptea. Ei își bat joc de noi de toți”, a comentat edilul.

 

Fostul prim-ministru Ion Chicu consideră că eventuala demisie a guvernului ar avea legătură cu conversațiile private de pe Telegram, făcute publice pe un site anonim.

Vânătoarea în Telegram” se termină ca cea din „Pădurea Domnească” – cu demisia guvernului. Și dacă acela din 2013 era demis pentru corupție, apoi acesta – pentru elementar idiotism”, a scris Ion Chicu.

„- Cade… Nu cade… Cade… Nu cade…
– Dnă Prim-ministru, unde ați găsit flori de romaniță pe vremea asta?”, a glumit jurnalistul Eduard Robu.

Amintim că un politolog american a scris pe Twitter că, în curând, consilierul prezidențial Dorin Recean ar urma să fie numit în funcția de prim-ministru în locul Nataliei Gavrilița.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: