Андрей Мардарь / NewsMaker

Cadou de Mărțișor. Cum au fost întâmpinate vaccinurile la Chișinău (FOTOREPORTAJ)

În Republica Moldova a fost adus primul lot de vaccinuri anti-Covid. Este vorba despre o donație de 21 600 de doze de ser produs de AstraZeneca. Ajutorul umanitar a fost oferit de București și transportat la Chișinău cu o aeronavă SMURD. La Aeroport au venit președinta Maia Sandu, șeful Delegației UE în Moldova Peter Michalko și ambasadorul României Daniel Ioniță. Cum s-a desfășurat ceremonia – în fotoreportajul NM.

Avionul SMURD cu lotul de vaccinuri urma să aterizeze la Chișinău în jurul orei 14:00, însă s-a produs o scurtă întârziere. Acesta a fost așteptat de către șefa satului, care a fost însoțită de amabasadorul UE și ambasadorul României.

Андрей Мардарь / NewsMaker

De asemenea, la Aeroport, au fost prezenți secretarul de stat a Ministerului Sănătății, Tatiana Zatîc, purtătoarea de cuvânt a președintelui țării, Sorina Ștefârță, precum și consiliera Maiei Sandu în domeniul sănătății, Ala Nemerenco. După aterizare, Maia Sandu, Peter Michalko și Daniel Ioniță s-au apropiat de aeronava SMURD.

Андрей Мардарь / NewsMaker
Андрей Мардарь / NewsMaker

Președinta țării a discutat și cu piloții aparatului de zbor.

Андрей Мардарь / NewsMaker
Андрей Мардарь / NewsMaker

După scurt timp, oficialii au făcut declarații de presă. Președinta Maia Sandu a mulțumit României pentru ajutor. Aceasta s-a arătat gata să se vaccineze pentru a încuraja și alte persoane, însă a precizat că primele vaccinuri sunt pentru lucrătorii medicali din prima linie, pentru că ei se confruntă cu cel mai mare pericol de îmbolnăvire.

Андрей Мардарь / NewsMaker

Ambasadorul României Daniel Ioniță a declarat că era de așteptat ca primele vaccinuri să fie oferite de România, „având în vedere rădăcinile noastre comune, comunitatea de limbă, istorie și tradiții”.

„O hotărâre de Guvern adoptată de Dragobete și operaționalizată înainte de Mărțișor – să fie oare doar o coincidență?”, s-a întrebat diplomatul român. Acesta a mers să-i salute pe unioniștii care au venit cu steagurile României la aeroport.

Андрей Мардарь / NewsMaker
Андрей Мардарь / NewsMaker

Ambasadorul UE în Republica Moldova Peter Michalko a reiterat că UE va continua să susțină Republica Moldova, astfel încât să obținem cât mai multe doze de vaccin.

„Sunt mândru că această donație a putut veni cu susținerea Mecanismului european de protecție civilă, care a asigurat transportarea lotului. Acest moment arată cât de puternică este solidaritatea ţărilor europene. Este important ca vaccinul să fie folosit pentru protejarea celor din prima linie, care sunt cei mai vulnerabili. UE va continua să susțină Republica Moldova. Împreună suntem mai puternici”, a declarat Peter Michalko.

Андрей Мардарь / NewsMaker

Secretarul de stat al Ministerului Sănătății a precizat că 10% din seruri va ajunge în Transnistria.

„Primii vor fi vaccinați medicii. Cine va fi primul vom decide luni. Avem 117 centre de vaccinare, vorbim de nivel raional. Vom avea o repartizare și pentru stânga Nistrului, deoarece din fiecare ajutor umanitar, 10% din cantitate este utilizată pentru stânga Nistrului”, a declarat Tatiana Zatîc.

Андрей Мардарь / NewsMaker
Андрей Мардарь / NewsMaker
Андрей Мардарь / NewsMaker

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a asigurat misiunea de escortare a dozelor de vaccin. Ajutorul umanitar care conține 21600 doze de vaccin a fost încărcat de salvatori în refrigeratorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică și transmis Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Pentru această misiune au lucrat două echipe de ofițeri din cadrul IGSU și INSP.

Андрей Мардарь / NewsMaker
Андрей Мардарь / NewsMaker

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Trump amenință Rusia cu sancțiuni, dacă nu ajunge la un acord de pace în 50 de zile. Reacția UE

Statele Unite vor impune tarife secundare de până la 100% împotriva Rusiei și a partenerilor săi comerciali dacă, în termen de 50 de zile, nu va fi încheiat un acord de pace în Ucraina. Declarația a fost făcută de președintele american Donald Trump, în cadrul unei conferințe de presă susținute pe 14 iulie la Casa Albă, alături de secretarul general al NATO, Mark Rutte. În reacție, UE a declarat că termenul este „prea lung”.

„Sunt profund dezamăgit de Vladimir Putin. Mă așteptam ca acest conflict să fie încheiat deja de două luni. Avem conversații plăcute, dar după ele urmează atacuri cu rachete. Când se repetă de trei-patru ori, îți dai seama că aceste discuții nu mai au sens”, a declarat Trump, citat de The Moscow Times.

Liderul de la Casa Albă a explicat că sancțiunile de 100% pot fi aplicate fără aprobarea Congresului, dar a adăugat că susține inițiativa senatorului Lindsey Graham privind tarife și mai mari, de 500%, împotriva Moscovei — deși speră să nu fie nevoie de asemenea măsuri extreme.

În același timp, Trump a anunțat o nouă etapă de sprijin militar pentru Ucraina. Potrivit lui, Statele Unite și NATO au convenit ca 17 sisteme de apărare antiaeriană Patriot să fie livrate Kievului din stocurile aliaților europeni, urmând ca acestea să fie înlocuite ulterior cu echipamente noi. Primele livrări ar urma să aibă loc în următoarele zile.

Pe fundalul acestor declarații, șefa diplomației europene, Kaja Kallas, a criticat termenul de 50 de zile anunțat de Trump, considerându-l prea lung în condițiile în care „în fiecare zi sunt uciși civili nevinovați în Ucraina”. Totuși, oficialul UE a salutat tonul mai ferm adoptat recent de președintele american față de Kremlin: „Este un semnal pozitiv”, a punctat Kallas.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: