Colaj NM

UPDATE Perciun îl contrazice pe Pavaloi. Cât vor plăti părinții pentru grupele cu program prelungit din Chișinău

Șeful adjunct al Direcției generale Educație, Tineret și Sport a Primăriei Chișinău, Andrei Pavaloi, a prezentat în cadrul ședinței Primăriei din 25 martie calculele privind taxele pe care vor fi nevoiți să le plătească părinții ai căror copii recventează grupele cu program prelungit din școli. În după-amiaza zilei, ministrul Educației Dan Perciun a contrazis cifrele prezentate de Pavaloi. 

Taxele, propuse conform unei metodologii aprobate de Ministerul Educației, ar urma să fie diferite în fiecare școală, a precizat Pavaloi în ședința din 25 martie a serviciilor municipale.

„Toate sunt bune, până la ultima parte a acestui regulament, anexa, care oferă o metodologie de calculare a prețurilor pentru frecventarea grupelor cu program prelungit. Colegii din cadrul contabilităților au făcut niște calcule provizorii și vreau să menționez faptul că în fiecare școală va fi prețul diferit pentru trei sau șase ore. Reieșind din formula propusă de Ministerul Educației, trei ore ar urma să coste 500 de lei, comparativ cu 350 de lei, cum prevedea mecanismul propus de către noi și 6 ore – 1000 de lei, comparativ cu 690 de lei conform mecanismului propus de noi. Din păcate”, a declarat Andrei Pavaloi.

Șeful adjunct al Direcției Educație a semnalat mai multe nereguli în metodologia aprobată și semnată de ministrul Educației, Dan Perciun. Mai mult, spune Pavaloi, actul nu a fost publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova: „nepublicarea atrage inexistența acestuia”.

Prin urmare, Andrei Pavaloi a făcut apel direct și public la organele de drept: „rog în mod public să se autosesizeze și să ia măsuri cu domnul ministru, ținând cont de încălcările grave pe care le-a avut semnând acest ordin”.

„Sesizați în scris organele de specialitate, dar nu știu ce așteptăm, că și ele sunt cu membri la conducere cu carnete galbene PAS, dar pentru arhivă neapărat faceți acest lucru”, l-a îndemnat primarul capitalei, Ion Ceban, pe Andrei Pavaloi.

UPDATE (17:10) Pe pagina sa de Facebook, ministrul Educației Dan Perciun l-a contrazis pe Pavaloi.

„Aplicarea formulei pentru grupele cu program prelungit se pare că dă mari bătăi de cap primăriei Chișinău. În loc să continue să finanțeze grupele din bugetul muncipal, primarul continuă campania de dezinformare.

Pe scurt – costul minim al unei grupe de 6 ore, pentru 25 de copii, urmează să fie de 560 de lei, iar pentru 3 ore 280 de lei. Acesta acoperă salariul profesorului și cheltuielile de întreținere. Costul poate varia în funcție de vechimea în muncă a cadrului didactic, dar nu ar trebui să depășească 634 de lei pentru 6 ore în cazul unei grupe cu 25 de copii. Costul evident va varia de la instituție la instituție – în funcție de numărul de copii”, a precizat Perciun.

Amintim că activitatea grupelor cu program prelungit în școlile din Chișinău, finanțată de Primărie, a fost sistată din 1 ianuarie 2024. În timp ce autoritățile au invocat lipsă de bani, partidul de guvernământ PAS a acuzat primarul că ar refuza să mai finanțeze activitatea claselor din cauza creditelor accesate înainte de alegerile locale din toamna anului 2023. Edilul a negat acuzațiile.

La sfârșitul lunii ianuarie, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a municipiului Chișinău a decis să accepte organizarea claselor/grupelor cu program prelungit. Autoritatea a stabilit atunci un cost lunar de 360 lei pentru 3 ore și 690 lei pentru 6 ore, per elev. Câteva zile mai târziu, CSE națională, condusă de premierul Dorin Recean, a decis să anuleze decizia CSE Chișinău. Edilul capitalei, Ion Ceban, a declarat atunci că problema grupelor cu program prelungit îi revine, de acum înainte, Ministerului Educației.

Pe 20 martie, ministrul Dan Perciun, a că Ministerul Educației și Cercetării a aprobat o nouă metodologie de finanțare a grupelor cu program prelungit din școlile din Chișinău. Potrivit noii metodologii, anunțate atunci de Perciun, costurile urmau să fie stabilite în funcție de regimul și durata acestora – de la trei, la șase ore. „Costul va varia, probabil, între 350 de lei pentru o grupă de 3 ore și 500 de lei pentru o grupă de 6 ore, lunar”, declara ministrul Dan Perciun.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: