Când Moldova va avea un nou procuror general? Răspunsul ministrei Justiției
Full Article 3 minutes read

Când Moldova va avea un nou procuror general? Răspunsul ministrei Justiției

Republica Moldova ar putea avea un nou procuror general în următoarele trei luni. Declarația a fost făcută de ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldov. Oficiala susține că concursul pentru selectarea unui nou procuror general ar urma să fie anunțat în următoarele două săptămâni.

„Urmează să ajustăm Regulamentul cu privire la alegerea procurorului general, fiindcă între timp au fost mai multe modificări în legea cu privire la procuratură, însă sperăm că în următoarele două săptămâni să fie anunțată data concursului. Asta înseamnă că urmează să fie anunțat un termen de depunere a dosarului, în jur de 30 de zile, după care are loc o preselecție, și, nu în ultimul rând, deja candidații la funcția de procuror general vor trebui să treacă vettingul. (…) În decembrie, ianuarie am putea avea un procuror general nou”, a declarat ministra Justiției.

Amintim că șefa statului, Maia Sandu a semnat decretul privind eliberarea din funcția de procuror general a lui Alexandr Stoianoglo pe data de 26 septembrie. Instituția prezidențială a menționat că decretul a fost semnat „în baza hotărârii unei hotărâri a Consiliului Superior al Procurorilor din 23 mai 2022”. Ulterior, avocații lui Stoianoglo au anunțat că vor contesta decretul în instanță.

***

Alexandr Stoianoglo a fost numit în funcția de procuror general în noiembrie 2019, pe un mandat de 7 ani. În seara de 5 octombrie 2021, la câteva luni după revenirea PAS la guvernare, Alexandr Stoianoglo a fost reținut chiar în biroul său de la Procuratura Generală și cercetat penal pentru abuz în serviciu, corupere pasivă, depășirea atribuțiilor de serviciu și fals în declarații, scrie rise.md. S-a întâmplat după ce, în aceeași zi, CSP a examinat adresarea deputatului PAS Lilian Carp, tot el președinte al Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică (CSNAOP).

În aprilie 2023, Procuratura Anticorupție a declarat că Stoianoglo a fost pus sub învinuire „pentru infracțiunea de îmbogățire ilicită”. Înainte de aceasta, Stoianoglo declara că este gata să demonstreze proveniența banilor. Ar fi vorba de un apartament, procurat pe numele fiicei lui Stoianoglo, în 2015. El menționa că la acea vreme, când a procurat locuința, nu era nici procuror general, nici deputat, nici funcționar. Prin urmare, spunea Stoianoglo, nu avea de ce să fie subiectul investigației.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: