„Când naști un copil cu autism, rămâi fără prieteni”: Istoria unei moldovence care a reușit să își ajute fiul să devină un copil dotat, în ciuda diagnosticului
Full Article 4 minutes read

„Când naști un copil cu autism, rămâi fără prieteni”: Istoria unei moldovence care a reușit să își ajute fiul să devină un copil dotat, în ciuda diagnosticului

Elena Negruța este originară din Republica Moldova. Ea a emigrat acum 16 ani în Statele Unite ale Americii (SUA) – țară în care și-a întemeiat o familie și în care s-a născut fiul ei, Alex. La vârsta de 1,5 ani ai copilului, Elena a observat primele simptome care trădau că copilul său nu se simte foarte bine. Totul s-a întâmplat după un vaccin administrat. La doi ani, Alex a fost diagnosticat cu autism în stare gravă. Cinci ani a durat ca băiatul să vorbească, din nou. Ani de zile a durat pentru ca copilul să se poată integra în societate. Astăzi, la ani distanță, Alex este unul dintre cei mai buni elevi din clasa sa, membru al unei asociații care îi permite să se înscrie la cele mai bune universități din Statele Unite. Elena Negruța a povestit experiența sa în cadrul unu interviu acordat jurnalistului Dorin Galben.

„Sunt mama a unui copil cu autism, care inițial a fost destul de grav, așa încât cei de la grădiniță l-au dat afară pentru că nu se descurcau cu el, dar care mai târziu, peste 14 ani, a devenit unul dintre cei mai buni elevi din clasă. Este membru al societății de onoare, ceea ce îi oferă posibilitatea de a intra la cele mai prestigioase universități din SUA” – așa și-a început Elena Negruța povestea.

Moldoveanca spune că l-a născut pe Alex perfect sănătos. Copilul se dezvolta bine, începea să vorbească și era foarte sociabil. Totul până a fost nevoită să îi administreze, la vârsta de 1,5 ani, un vaccin obligatoriu.

„După asta imunitatea lui a început să scadă, a început o tuse care nu se mai termina. Medicii i-au dat antibiotice, care i-au cauzat probleme cu digestia. După vaccin a început să regreseze. La 2 ani nu mai vorbea, dormea foarte rău, era foarte sensibil. Unicul sunet pe care îl accepta era muzica, în rest plângea. A devenit foarte izolat”, a declarat Elena Negruța.

La scurt timp, Alex a primit diagnosticul de autism. „Când am aflat vestea a fost foarte greu pentru noi, pentru că eu nu știam până atunci ce e asta autism. De aici a pornit drumul nostru foarte dificil”, spune Elena.

Femeia susține că, deși inițial a dat toată vina pe vaccinul administrat copilului, la ani distanță a înțeles că, de fapt, problema nu era în vaccin: „Nu vaccinul a cauzat autismul. A fost doar un trigger. El oricum ar fi avut autismul”.

Elena a povestit că primul lucru pe care l-a făcut atunci când a fost pusă față în față cu diagnosticul crunt, a fost să caute istorii de succes cu copii, oameni care au reușit în viață, în ciuda diagnosticului de autism.

„Mi-am zis că dacă este măcar un procent șansă ca el să fi bine, voi face totul. Din momentul acela mi-a venit energia și motivația să lupt. Eram gata să răstorn munții. Erau foarte important în primii 5 ani să te implici, să faci cât de mult poți”, mai spune Elena.

Eforturile nu au trecut în zadar. După cinci ani, Alex a rostit primul cuvânt după regresul care a început la un anișor. „Nu doar l-a rostit, l-a citit. Și eu am zis: „Doamne, cinci, cinci ani…”. Poate pentru unii părinți nu este ceva ieșit din comun, dar pentru mine a fost totul. Am așteptat atâția ani…”, mai spune Elena.

Astăzi Elena spune că fiul ei este unul dintre cei mai buni elevi din clasă. „Învață doar pe zece” și, mai mult, poate accede la cele mai bune universități din State.

Vezi în video metodele împărtășite de Elena, care au ajutat-o să reușească în această luptă:


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: