Când va fi completat chestionarul privind aderarea Moldovei la UE? Precizările lui Grosu și ale unui europarlamentar
Full Article 2 minutes read

Când va fi completat chestionarul privind aderarea Moldovei la UE? Precizările lui Grosu și ale unui europarlamentar

Autoritățile moldovenești intenționează să completeze cât mai curând chestionarul Comisiei Europene privind pregătirea țării de a adera la UE, astfel încât la summitul UE programat pentru iunie 2022 să poată discuta deja despre statutul țării candidate. Despre acest lucru a anunțat președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, pe 12 aprilie, în cadrul unei conferințe de presă cu președintele comisiei de afaceri externe privind implementarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și UE, Dragoș Tudorache.

Grosu a menționat că a început să cerceteze chestionarul și a spus că întrebările din acesta se referă la situația actuală din Republica Moldova.

„Cum funcționează instituția parlamentară, care este legislația ce ține de combaterea corupției, cum este organizat sistemul judiciar, procuratura. Presupune o informație detaliată, la ce etapă ne aflăm noi la diferite domenii. La această etapă noi nu trebuie să votăm proiecte de legi. Urmare a completării acestui chestionar, UE va analiza etapa la care se află Republica Moldova și va veni cu o apreciere”, a declarat Grosu.

Totodată, speakerul Parlamentului a dat asigurări că în prezent se stabilesc sarcini clare pentru fiecare instituție, iar autoritățile „o să se miște foarte repede” în completarea acestui chestionar.

La rându său, Dragoș Tudorache a remarcat că Uniunea Europeană nu indică termenele limită pentru completarea chestionarului, dar este în interesul statului să facă acest lucru cât mai curând posibil.

„Acest lucru este necesar pentru ca la summitul din iunie să se poată discuta la nivel politic statutul Moldovei ca țară candidată”, a adăugat el.

Amintim că anterior ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, că autoritățile moldovenești intenționează să completeze chestionarul în câteva săptămâni.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: