Candidatul PSRM la șefia mun.Bălți: „În turul II merg împotriva lui Usatîi”. Petkov reacționează și îl invită la dezbateri: Să fim doar doi, fără liderii de partid
Full Article 5 minutes read

Candidatul PSRM la șefia mun.Bălți: „În turul II merg împotriva lui Usatîi”. Petkov reacționează și îl invită la dezbateri: Să fim doar doi, fără liderii de partid

Socialistul Maxim Moroșan, care a acces în turul II pentru alegerile primarului de Bălți după ce candidata lui Șor a fost exclusă, susține că se va duela în cadrul scrutinului „nu împotriva lui Alexandr Petkov, dar împotriva lui Renato Usatîi”. Potrivit lui Moroșan, „bălțenii nu știu cine este Petkov” dar îl cunosc pe liderul Partidului Nostru Renato Usatîi. „Și pe mine mă știu”, a adăugat Moroșan. De cealaltă parte, candidatul Partidului Nostru la șefia municipiului Bălți Alexandr Petkov a anunțat că îl invită pe Maxim Moroșan la dezbateri publice. „Să fim doar doi, fără participarea liderilor de partid”, a reacționat Petkov. 

Socialistul Maxim Moroșan a spus pe 9 noiembrie că merge în turul II „nu împotriva lui Alexandr Petkov, dar împotriva lui Renato Usatîi”.

Vreau cu toată responsabilitatea să declar următoarele: în turul II eu merg nu împotriva lui Alexandr Petkov, dar împotriva lui Renato Usatîi. Deoarece bălțenii nu știu cine este Petkov, ei știu doar că Petkov este comunist și a venit la Bălți, în ultimele 3 săptămâni, și a studiat-o pe Marina, pe Vica, pe Arina, iar acum se pregătește – pe Moroșan. Alexandr Petkov trebuie să strângă mai departe ciuperci, iar Renato Gheorghevici care a adus deja o dată o persoană care într-un final a inițiat la noi corupția și cumătrism astăzi aduce o nouă marionetă și dacă el se consideră, Renato Usatîi, omul care poate introduce „protejați” atunci eu merg direct împotriva lui Renato. Rezultatele turului II vor arăta bălțenilor… așa cum și pe dumneavoastră Renato vă cunosc acolo foarte bine și pe mine mă știu”, a declarat Moroșan în timpul unor declarații.

Într-o reacție, Petkov i-a amintit socialistului Moroșan că „Grigorișin a devenit primar de Bălți tocmai pentru că în 2021 socialiștii lui Dodon și PAS al Maiei Sandu (atunci ACUM) și-au retras candidații de la alegeri”.

Cunoscutele marionete ale lui Plahotniuc (Dodon și Batrîncea) au început să vorbească despre marionete. Vorbesc aceasta despre ei? Bună autocritică”, a comunicat Petkov. „De și-ar aminti că Grigorișin a devenit primar de Bălți tocmai pentru că în 2021 socialiștii lui Dodon și PAS al Maiei Sandu (atunci ACUM) și-au retras candidații de la alegeri”, a scris Petkov pe rețelele de socializare.

Totodată, Petkov a declarat că îl invită pe Moroșan la dezbateri publice, săptămâna viitoare.

Acolo vom avea o luptă corectă, luptă de idei, pentru ca bălțenii să ne evalueze pe merit. (…) Locul și ora acestor dezbateri vor fi alese de noi în mod comun. Consider că în aceste dezbateri noi ar trebui să fim doar doi, fără participarea liderilor de partid. (…) După acest video, eu personal voi suna la oficiul organizației teritoriale a PSRM din Bălți și voi propune să discutăm locul și ora desfășurării dezbaterilor”, a conchis Petkov.

***

Pe 5 noiembrie, în Republica Moldova s-au desfășurat alegeri locale generale. În muncipiul Bălți niciunul din cei 14 candidați înregistrați în cursa electorală nu a acumulat pragul minim de 50% + 1 vot necesar pentru a câștiga. Astfel, pe 19 noiembrie, va avea loc al doilea tur de alegeri, în cadrul căruia ar fi trebuit să acceadă doi candidați care au acumulat cele mai multe voturi: Alexandr Petkov de la Partidul „Nostru” și candidata independentă, susținută de fugarul Ilan Șor, Arina Corșicova.

Pe 7 noiembrie Arina Corșicova, candidată susținută de Ilan Șor la funcția de primar al mun. Bălți, a fost exclusă din cursa electorală. Mai devreme, aceasta a anunțat că, în cazul victoriei, le va numi pe Marina Tauber și Victoria Șapa în funcția de viceprimar. În oraș a avut loc un protest față de decizia de excludere a Arinei Corșicova.

Dacă decizia Consiliului electoral de circumscripție din Bălți în privința Arinei Corșicova, Alexandr Petkov se va duela în turul doi cu candidatul PSRM Maxim Moroșan.

***

Amintim că în 2021, candidata Partidului Politic Șor – în prezent declarat neconstituțional, Marina Tauber, care a acumulat cele mai multe voturi în primul tur la alegerile din Bălți, a fost exclusă din cursa electorală din cauza utilizării mijloacelor financiare nedeclarate, iar ca urmare, în turul doi urmau să se dueleze candidatul independent Nicolai Grigorișin și următorul cel mai bine clasat în turul întâi – candidatului Partidului Acțiune și Solidaritate, Boris Marcoci. Ultimul însă a depus cerere de retragere. La fel a făcut și candidatului Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Alexandr Nesterovschi, care era pe locul patru după numărul de voturi în primul tur de scrutin. În consecință, în turul doi au participat candidatul independent Nicolai Grigorișin (locul II) și candidatul Partidului „Patrioții Moldovei” Nicolae Chiriliciuc (locul V după numărul de voturi acumulate în turul întâi).


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: