Capacitatea pentru comerțul cu energie electrică din Europa Continentală către Ucraina și Moldova a crescut cu 500 MW
Full Article 2 minutes read

Capacitatea pentru comerțul cu energie electrică din Europa Continentală către Ucraina și Moldova a crescut cu 500 MW

Rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport pentru energie electrică, ENTSO-E, a anunțat majorarea cu 500 MW a limitei de capacitate pentru comerțul cu energie electrică din Europa Continentală către Ucraina și Moldova, până la 1.700 de MW. Ministerul Energiei de la Chișinău anunță că decizia a fost luată urmare a finalizării procesului de sincronizare a sistemelor energetice și pe baza simulărilor de securitate și stabilitate a sistemului.

„Sincronizarea sistemului energetic național cu cel continental, ENTSO-E, a fost de fapt evenimentul care a contribuit cel mai mult la consolidarea independenței energetice a Republicii Moldova, dar nu diversificarea surselor de procurare a gazelor naturale. Aceasta ne-a permis să asigurăm stabilitatea sistemului atunci când Rusia a bombardat infrastructura energetică din Ucraina și să avansăm cu alte reforme majore, inclusiv cu impact pe termen lung”, spune ministrul Energiei, Victor Parlicov.

Amintim că sincronizarea de urgență a sistemelor energetice ale Ucrainei și Moldovei cu cel continental a fost realizată pe 16 martie 2022.

ENTSO-E, rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport pentru energie electrică, este asociația pentru cooperarea operatorilor europeni de sisteme de transport (OST). Cei 39 de OTS-uri membri, reprezentând 35 de țări, sunt responsabili pentru funcționarea sigură și coordonată a sistemului de energie electrică din Europa, cea mai mare rețea electrică interconectată din lume.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: