Mai multe stații PECO au afișat vineri, 7 februarie, prețuri mai mici la carburanți. Benzina s-a ieftinit în medie cu 30 de bani, iar motorina și gazul lichefiat cu 30-40 de bani. Președintele Igor Dodon a notat pe pagina sa de Facebook că acest lucru s-a reușit „inclusiv pentru că s-a instituit un mecanism de monitorizare a prețurilor și de comunicare eficientă cu operatorii de pe piața petrolieră”.
Prețul pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95 este de 18,42-18,55 lei, comparativ cu aproape 18,80 acum o zi. Un litru de motorină costă între 16,22 lei și 16,40 lei, în comparație cu 16,70 lei, iar gazul lichefiat costă între 10,45 și 10,55, comparativ cu 10,87 lei.
„Așa cum știți, de multe ori când cotația petrolului la nivel internațional s-a diminuat, acest lucru în mod regretabil nu ducea și la reducerea prețurilor la carburanți în țara noastră, ba chiar ducea la creșterea lor uneori. Iar acest lucru se întâmplă din cauza haosului și a corupției care erau întreținute intenționat de unele instituții ale statului în favoarea celor care stăteau în spatele acelor scheme ilegale”, a scris șeful statului într-o postare pe Facebook.
Igor Dodon menționează că a cerut instituțiilor statului să monitorizeze permanent modul în care sunt formate prețurile și să intervină ori de câte ori este necesar pentru protejarea cetățenilor. „Avem primele efecte pozitive în acest sens și încurajez autoritățile să meargă mai departe pe această cale. În perioada următoare voi veni și cu alte inițiative care să aducă și mai multă corectitudine în modul în care se formează prețurile și tarifele, astfel încât cetățenii să nu mai fie în situația de a plăti sume nejustificate”, mai menționează Igor Dodon.
Ieftinirile vin la aproape o săptămână de la scăderea prețurilor cu 20-25 de bani. Prețurile au fost diminuate după ce la mijlocul lunii ianuarie, benzina și motorina s-a scumpit în medie cu 70 de bani, iar gazul lichefiat cu 1,2 lei.
După majorările din luna ianuarie, mai mulți deputați au declarat că prețurile la petrol la nivel mondial s-au micșorat, iar creșterea prețurilor la carburanți ar fi un abuz din partea companiilor petroliere. Subiectul a fost examinat și la nivelul conducerii țării, iar acum câteva zile, premierul Ion Chicu a anunțat că prețurile la carburanți vor fi din nou plafonate de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).
Precizăm că din 2016, ANRE stabilea o dată la două săptămâni prețurile plafon la benzină și motorină. în martie 2019, Agenția a aprobat o metodologie nouă. Conform acesteia, petroliștii stabilesc de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat, fără să depășească rata de rentabilitate anuală de 10%.
Mai multe informații despre ceea ce se întâmplă pe piața carburanților puteți citi AICI.