Carburanții s-au ieftinit. Cum explică Dodon decizia petroliștilor

Mai multe stații PECO au afișat vineri, 7 februarie, prețuri mai mici la carburanți. Benzina s-a ieftinit în medie cu 30 de bani, iar motorina și gazul lichefiat cu 30-40 de bani. Președintele Igor Dodon a notat pe pagina sa de Facebook că acest lucru s-a reușit „inclusiv pentru că s-a instituit un mecanism de monitorizare a prețurilor și de comunicare eficientă cu operatorii de pe piața petrolieră”. 

Prețul pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95 este de 18,42-18,55 lei, comparativ cu aproape 18,80 acum o zi. Un litru de motorină costă între 16,22 lei și 16,40 lei, în comparație cu 16,70 lei, iar gazul lichefiat costă între 10,45 și 10,55, comparativ cu 10,87 lei.

„Așa cum știți, de multe ori când cotația petrolului la nivel internațional s-a diminuat, acest lucru în mod regretabil nu ducea și la reducerea prețurilor la carburanți în țara noastră, ba chiar ducea la creșterea lor uneori. Iar acest lucru se întâmplă din cauza haosului și a corupției care erau întreținute intenționat de unele instituții ale statului în favoarea celor care stăteau în spatele acelor scheme ilegale”, a scris șeful statului într-o postare pe Facebook.

Igor Dodon menționează că a cerut instituțiilor statului să monitorizeze permanent modul în care sunt formate prețurile și să intervină ori de câte ori este necesar pentru protejarea cetățenilor. „Avem primele efecte pozitive în acest sens și încurajez autoritățile să meargă mai departe pe această cale. În perioada următoare voi veni și cu alte inițiative care să aducă și mai multă corectitudine în modul în care se formează prețurile și tarifele, astfel încât cetățenii să nu mai fie în situația de a plăti sume nejustificate”, mai menționează Igor Dodon.

Ieftinirile vin la aproape o săptămână de la scăderea prețurilor cu 20-25 de bani. Prețurile au fost diminuate după ce la mijlocul lunii ianuarie, benzina și motorina s-a scumpit în medie cu 70 de bani, iar gazul lichefiat cu 1,2 lei.

După majorările din luna ianuarie, mai mulți deputați au declarat că prețurile la petrol la nivel mondial s-au micșorat, iar creșterea prețurilor la carburanți ar fi un abuz din partea companiilor petroliere. Subiectul a fost examinat și la nivelul conducerii țării, iar acum câteva zile, premierul Ion Chicu a anunțat că prețurile la carburanți vor fi din nou plafonate de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Precizăm că din 2016, ANRE stabilea o dată la două săptămâni prețurile plafon la benzină și motorină. în martie 2019, Agenția a aprobat o metodologie nouă. Conform acesteia, petroliștii stabilesc de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat, fără să depășească rata de rentabilitate anuală de 10%.

Mai multe informații despre ceea ce se întâmplă pe piața carburanților puteți citi AICI.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Procuratura Generala

Doi candidați aspiră la funcția de procuror general: Cine sunt

Doi candidați și-au depus dosarele la concursul pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii Generale. Este vorba despre Alexandru Machidon, care în prezent exercită interimatul funcției, și Victor Furtună, șeful interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) anunță că va înainta demersurile necesare către instituțiile competente pentru verificarea integrității candidaților, iar în termen de 20 de zile lucrătoare de la data-limită de depunere a dosarelor, va examina conținutul acestora în ședință închisă, pentru a decide care dintre cei doi candidați este eligibil pentru funcția de procuror general.

Amintim că funcția de procuror general a devenit vacantă la sfârșitul lunii mai, după numirea lui Ion Munteanu în calitate de judecător la Curtea Supremă de Justiție. Pe 12 iunie, CSP a anunțat concurs pentru ocuparea funcției de șef al PG. Între timp, Alexandru Machidon a fost numit procuror general interimar al Republicii Moldova.

Președintele CSP, Dumitru Obadă, a declarat recent că, potrivit legii, un nou procuror general trebuie numit în termen de cel mult șase luni de la declararea funcției vacante — adică până cel târziu în luna noiembrie, având în vedere că vacanța a fost anunțată pe 27 mai. Totuși, Obadă a menționat că CSP își propune ca noul procuror general să fie desemnat încă din luna septembrie, înainte de alegerile parlamentare.

Precizăm că, pentru a accede la funcția de procuror general, candidații trebuie să îndeplinească mai multe criterii – inclusiv să aibă o experiență profesională de minimum zece ani în domeniul dreptului și cel puțin cinci ani exercitați în funcții-cheie precum judecător, procuror, avocat sau ofițer de urmărire penală. Este obligatoriu ca persoana să dețină cetățenia Republicii Moldova, să cunoască limba română și să nu se afle sub măsură de ocrotire judiciară.

Legea mai prevede că potențialii candidați trebuie să aibă „o reputație ireproșabilă” și să nu fie membri sau activi într-un partid sau organizație social-politică, în ultimii trei ani.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: