Cărturești în Republica Moldova: 5 ani cu îndrăgostiți de carte, întâlniri cu scriitorii și integrare în ecosistemul cultural de peste Prut
Full Article 4 minutes read

Cărturești în Republica Moldova: 5 ani cu îndrăgostiți de carte, întâlniri cu scriitorii și integrare în ecosistemul cultural de peste Prut

Cărturești împlinește 5 ani de când a deschis prima librărie în Republica Moldova. Această jumătate de deceniu a adus mai aproape literatura, scriitorii, cititorii, evenimentele și selecțiile de muzică, accesorii, jucării, ceai, albume de artă, colecții de comics și manga.

Integrarea atmosferei Cărturești în peisajul cititorilor din Republica Moldova este posibilă prin intermediul celor trei librării deschise în capitală: Cărturești MallDova, Cărturești la Muzeu, Cărturești Port Mall.

În 2019, pe 25 august, s-a deschis prima librărie Cărturești din Republica Moldova. De atunci, comunitățile de mii de cititori s-au adunat în jurul întâlnirilor cu scriitorii români de pe ambele maluri ale Prutului, au fost alături de Cărturești la festivalurile la care librarii au participat cu selecții speciale și evenimente cu dialog și muzică. Comunităților offline li se alătură cele online, inspirate de recomandările de carte și muzică și de beneficiile diverse de pe site-ul www.carturesti.md.

«Venirea Cărturești în Basarabia este unul dintre cele mai importante și necesare momente pentru literatură și cititori. Ceea ce facem aici este o continuare și o adaptare a proiectelor și inițiativelor din România, ghidați de ideea de a construi și de a susține întregul ecosistem cultural și, adiacent, educațional. Ne place că la moment aniversar ne adunăm și ne gândim cum a fost ca să știm ce avem de făcut de acum încolo, iar Cărturești va continua să fie implicat în promovarea literaturii române contemporane și în deschiderea dialogului între cititori, scriitori, în aducerea de noi cititori și în creșterea cititorilor de la vârste mici prin tot felul de inițiative», spune Ciprian Hordilă, manager regional Cărturești.

«Cărturești este spațiul deschis în care apreciem contribuția echipei, a cititorilor care ne trec pragul, a scriitorilor, editorilor și furnizorilor care au încredere în noi, fapt pentru care le urez tuturor La Mulți Ani!», Vlad Crețu, manager Cărturești Chișinău Anul aceste, de ziua Cărturești Moldova, cititorii sunt invitați la o serie de evenimente speciale, care se vor desfășura la Cărturești la Muzeu duminică, 25 august:

  • 15:30 Atelier de desenat Manga, moderat de ilustratoarea Ana-Maria Uncuța;
  • 17:00 Proiecție de film animat japonez, în parteneriat cu Fundația pentru Relații Moldo-Japoneze. Filmele vor avea subtitrare în limba engleză dar e dedicat copiilor de până la 10 ani;
  • 18:00 Dialog despre ilustrația de carte. Artă sau Business? cu participarea ilustratorilor: Stela Damaschin-Popa, Ivanka Costru, Lică Sainciuc și editorii Olga Stanciu (Editura Prut) și Iurie Bârsa (Editura Arc);
  • 20:00 Proiecție de scurtmetraje ale regizorilor tineri, Vlad Bolgarin și Elena Vatamanu-Mărgineanu.

Librăria online www.carturesti.md aduce în dar o promoție: — 20% la toată oferta de carte. În librăriile fizice, promoția va fi de de 3+1 la toată cartea. Ambele promoții vor începe pe 23 august și vor dura până la sfârșitul zilei aniversare.

Cele trei librării Cărturești din Chișinău fac parte din lanțul de librării Cărturești din România. Parteneri aniversar: Fundația pentru Relații Moldo- Japoneze, vinăria Gogu Winery

Despre Cărturești
Cărturești este prima librărie-concept din România, deschisă la finalul lui 2000 și dedicată unei noi experienţe de cumpărare și promovare a cărţii şi a produselor culturale. Devenit între timp cel mai important lanț de librării de pe piața din România, Cărturești a inițiat: 

  • Premiile Cărturino — premiem autorii de literatură pentru copii și ilustratorii români. Astfel creștem o nouă generație de cititori.
  • Oferim Burse de creație literară — și sprijinim dezvoltarea unor noi generații de scriitori.
  • Susținem designerii români și sectorul creativ prin proiectul ROD, Romanian Design. Expunem și promovăm designul românesc.
  • Construim comunități culturale peste tot în țară — prin organizarea a peste 800 de evenimente anual.

Modul acesta închegat în care facem lucrurile ne-a adus și recunoaștere internațională: librăria Verona din București a fost numită Librăria Anului în lume, în cadrul Premiilor de Excelență de la Londra, moment în care ochii întregii lumi au fost îndreptați către România. Printre librăriile flagship ale brandului se numără Cărturești Carusel, inclusă în topul The Telegraph al celor mai frumoase librării din lume, Cărturești Verona, cel mai mare spațiu dedicat lecturii și ofertei de carte din București.

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: