EPC Moldova

Castelul Mimi, plătit cu 5,7 mln lei pentru găzduirea summitului CPE. Cât s-a cheltuit pentru transport și combustibil?

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a publicat mai multe detalii despre cheltuielile suportate pentru organizarea și desfășurarea celei de-a doua ediții a summitului Comunității Politice Europene (CPE), care a avut loc la noi în țară pe data de 1 iunie.

Raportul a fost publicat după conferința de presă organizată pe 6 iulie de ministrul Nicu Popescu. Astfel, pentru buna organizare a Summit-ului au fost încheiate contracte în sumă de 13 328 519,00 lei. O bună parte din costurile de organizare au fost sau vor fi acoperite direct sau indirect de către partenerii noștri, printre care Franța, Marea Britanie, România și Suedia.

Cheltuieli pentru summitului CPE

Castel MIMI – 5,7 mln lei:

– locațiunea spațiului pentru perioada 27.04-02.06.2023;

– amenajarea spațiului pentru presă;

– transportarea, instalarea și chiria a trei corturi cu podea, mocheta, sistem de răcire a câte 675 m2 și mobilier necesar pentru centrul de presă servicii decor floral;

– curățenie;

– catering pentru 1200 de persoane.

Media Show Grup SRL – 7 mln lei:

– servicii de design și branding;

– echipament pentru sunet și lumini;

– amenajarea zonelor de lucru și spațiilor cu mobilier, echipamente, construcții speciale mese rotunde, podium pentru presă, stand pentru poza de grup, delimitatoare, garduri, etc;

– asigurarea și instalarea cabinelor de traducere;

– producerea de bannere și bunuri protocolare;

– asigurarea logisticii.

Transport pentru delegații și combustibil –  377 643 lei

Palatul Republicii

 – concert pentru delegațiile oficiale care au sosit pe 31 mai – 7 500 lei 

– recepția oficială de bun venit – 199 653 lei.

În raport nu au fost incluse cheltuielile pentru reparația drumurilor, IT, amenajarea teritoriului.

***

Republica Moldova a fost, pe 1 iunie, gazda Summitului Comunității Politice Europene reunind, în premieră, 50 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali europeni. Comunitatea Politică Europeană este un for guvernamental paneuropean înființat anul trecut, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, servind drept platformă care întrunește liderii europeni cu scopul a discuta și a identifica soluții pentru cele mai urgente probleme ale Europei, precum securitatea, stabilitatea și reziliența energetică.

Summitul a avut loc la Castelul Mimi din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, situat la aproximativ 35 de kilometri distanță de Chișinău.

Pe 5 iunie, președinta Maia Sandu a declarat că beneficiile summitului depășesc cu mult costurile.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Vasile Bolea, Victoria Furtună și Ion Ceban s-au ales cu trofee de la comunitatea LGBTQ+. Premiul mare a ajuns la Blocul Victorie

Centrul de Informaţii Genderdoc-M a decernat și în 2025 anti-premiile „Strachina de Jmalț”. Potrivit unui comunicat al Centrului, „laureații” au fost desemnați „pentru deformarea discursului public despre drepturi, libertăți și diversitate”. Într-o ceremonie din data de 13 iunie, trei politicieni și două partide au fost în atenția comunității LGBTQ+. 

Premiul „Elefantul în prăvălia de porțelan” a fost decernat lui Vasile Bolea, pentru „imobilizarea valorilor tradiționale cu o grație demnă de codul penal și un aplomb retoric de tribunal moral medieval”.

La categoria „Călcat prin străchini”, premiul a mers către Partidul MAN, „pentru promovarea neobosită a Marșului Pride prin atacuri repetate care n-au făcut decât să amplifice vizibilitatea evenimentului”.

Premiul pentru categoria „A-ntrat nora-n blide” a fost acordat Victoriei Furtună, pentru „lupta cu hulubii netradiționali, o misiune demnă de o epopee în care păsările devin dușmanii civilizației”.

Marele premiu, „Ligheanul de Plastic” a fost luat de Blocul Victorie, pentru „propaganda propagandei propagandiștilor, un exercițiu tautologic ce a revoluționat circul informațional și a dus dezinformarea la rang de virtute”.

Premiul „Votul poporului: Drușlacul de aluminiu” a mers către Ion Ceban, pentru „versatilitatea cu care filtrează democrația și pentru efortul constant de a strânge „voința populară” într-un recipient de uz casnic”.

„Anti-premiile „Strachina de jmalț” nu recompensează eforturi reale, ci pun reflectorul pe incoerența, ipocrizia și cinismul celor care atacă drepturile omului în numele unor „valori” ambigue. Este un exercițiu de umor, memorie și rezistență – o formă de a spune adevărul râzând”, se menționează în comunicatul Centrului Genderdoc-M.

Menționăm că evenimentul este organizat anual de către Centrul Genderdoc-M, ca parte a Festivalului Comunității LGBT+ din Moldova.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: