„Cât există Transnistria, va exista „limba moldovenească”. Krasnoselski, despre posibile divergențe cu Chișinăul

Subiectul limbii vorbite ar putea provoca „divergențe de poziții” dintre Tiraspol și Chișinău. Declarația a fost făcută de către liderul transnistrean Vadim Krasnoselski, în cadrul unei întâlniri din 13 iulie cu reprezentanții societății civile din regiune. Krasnoselski a menționat că „limba moldovenească”, deși nu este recunoscută oficial, va continua să existe în Transnistria, la fel ca și cultura moldovenească.

Krasnoselski a menționat că, în Moldova, au rămas anumite probleme fundamentale, inclusiv cu privire la limbă. Acesta a abordat subiectul existenței „limbii moldovenești”.

„Dspre limba rusă totul e decis și nimeni nu va reveni la acest subiect, la fel ca în cazul limbii ucrainene și a altor limbi. Dar sunt curios ce se va întâmpla cu „limba moldovenească”. Există „limba moldovenească”? La noi va fi. Cât există Transnistria, există și „limba moldovenească”. În 2008, „limba moldovenească” a fost exclusă din registrul limbilor. „Limba moldovenească” nu există, nu este recunoscută, la fel cum nu este recunoscută Transnistria. Există, dar nu este recunoscută. Tuturor le convine să nu existe „limba moldovenească”, la fel ca istoria moldovenească și, probabil, cultura moldovenească, pentru că, evident, limba formează cultura. Dar la noi, în Transnistria, există „limba moldovenească”, etnia moldovenească, cultura moldovenească. Îi irităm prin asta și aceste subiecte, cu siguranță, vor provoca divergențe de poziții. Nu vorbesc despre război, doar despre conflicte de poziții”, a spus Krasnoselski.

Krasnoselski a mai vorbit și despre rezultatele alegerilor parlamentare din 11 iulie.

***

Menționăm că, deși la nivel oficial, glotonimul de „limbă moldovenească” se păstrează în articolul 13 din Constituția Republicii Moldova, Curtea Constituțională a apreciat în 2013 că acest articol are valoare juridică inferioară Declarației de independență, în care limba română este indicată drept limbă de stat.

Pe de altă parte, în regiunea transnistreană, sunt trei limbi oficiale – ucraineana, rusa și „moldoveneasca” scrisă cu litere chirilice.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Igor Grosu/Facebook

Roaming gratis pentru Moldova, din 2026. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen la Chișinău

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că tarifele de roaming între Republica Moldova și statele-membre UE vor fi eliminate, începând cu 1 ianuarie 2026. Anunțul a fost făcut pe 4 iulie în cadrul unei conferințe de presă cu președinta Maia Sandu și președintele Consiliului European, Antonio Costa, după primul summit Moldova-UE.

Noi vom elimina toate costurile de roaming. Din experiența noastră, în Uniunea Europeană, este o modalitate extraordinară de a conecta oamenii și business-urile”, a declarat Ursula von der Leyen.

Liberalizarea va avea loc la 1 ianuarie 2026.

Totodată, oficialii europeni au confirmat că Republica Moldova este pregătită să adere la programul „Roam like at Home”. Începând cu 1 ianuarie 2026, cetățenii moldoveni vor putea utiliza telefonia mobilă și internetul în UE fără taxe suplimentare.

***

Amintim că Summit-ul Republica Moldova – Uniunea Europeană a avut loc la Reședința de Stat din Chișinău.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: