Câți bani din buget a cheltuit președinția pentru ceremonia de învestire în funcție a Maiei Sandu
Full Article 3 minutes read

Câți bani din buget a cheltuit președinția pentru ceremonia de învestire în funcție a Maiei Sandu

Aproximativ 111 mii de lei au fost cheltuiți din buget pentru organizarea și desfășurarea ceremoniei de învestire a Maiei Sandu în funcția de președintă al Republicii Moldova, care a avut loc joi, 24 decembrie, la Palatul Republicii, unde au participat mai mulți politicieni. Cel puțin această sumă ni s-a comunicat în răspunsul oferit de către Andrei Spînu, secretar general al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), la solicitarea TV8

În total, evenimentul a costat Președinția 110 852 de lei. Pentru arenda sălii mari a Palatului Republicii, Președinția a alocat 15 000 mii de lei, sonorizarea și arenda echipamentului de traducere a costat Președinția 3 500 de lei, podium pentru jurnaliști – 12 000 de lei, fundalul scenei – 40 000 de lei, iar pentru aranjamentele florale instituția prezidențială a cheltuit 12 000 de lei.

Câți bani din buget a cheltuit președinția pentru ceremonia de învestire în funcție a Maiei Sandu

Înainte de învestirea în funcția de președinte a Maiei Sandu, mai mulți șefi de stat din Uniunea Europeană, inclusiv președintele român Klaus Iohannis au semnat o declarație comună de susținere a noii președinte a Republicii Moldova, Maia Sandu. Și-au anunțat sprijinul pentru Maia Sandu președinții României, Cehiei, Estoniei, Letoniei, Lituania, Poloniei și Slovaciei.

Maia Sandu a fost învestită astăzi în funcția de președintă al țării. Ea a depus jurământul constituțional, la Palatul Republicii, în fața mai multor politicieni. La ceremonia de învestire, Maia Sandu a declarat că va fi un președinte transparent și onest care nu a fost și nu va fi implicat în scheme de corupție.

Colanul prezidențial, simbolul funcției de președinte, i-a fost înmânat de către Domnica Manole, președinta Curții Constituționale. Colanul va fi purtat la evenimente speciale. La ceremonia de învestire, Maia Sandu a venit însoțită de mai mulți agenți de pază. Înainte de ceremonie, Maia Sandu le-a mulțumit simpatizanților care o așteptau în fața Palatului Republicii.

Ceremonia de învestirea a durat aproximativ 40 de minute, după care Maia Sandu însoțită de președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a depus flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt. Președinta a fost înconjurată de o mulțime de simpatizanți care au venit să o susțină. În drum spre Președinție, Maia Sandu a fost colindată de un grup de cetățeni.

Igor Dodon și deputații Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) nu au participat la ceremonia de învestire a Maiei Sandu în funcția de președintă a țării. Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon a participat doar la ceremonia de transmitere a puterii care a avut loc la Președinție. Ajunsă la Președinție, Igor Dodon i-a înmânat președintei Maia Sandu un buchet de flori, după care a avut loc ceremonia de transmitere a puterii de la Igor Dodon către Maia Sandu.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: