Câți moldoveni de peste hotare s-au înregistrat prealabil pentru a vota la prezidențiale? Ultima zi de înscriere
Full Article 2 minutes read

Câți moldoveni de peste hotare s-au înregistrat prealabil pentru a vota la prezidențiale? Ultima zi de înscriere

Astăzi, 6 septembrie, este ultima zi de înregistrare prealabilă pentru cetățenii moldoveni de peste hotare care doresc să voteze la alegerile prezidențiale din 20 octombrie, dar și la referendumul republican constituțional. Până în această dimineață, peste 1700 de persoane s-au înregistrat pentru votul prin corespondență pe portalul CEC. Totodată, alți peste 19.000 de moldoveni s-au înregistrat pentru a vota la secțiile din proximitatea reședinței din străinătate.

Dintre cei peste 1700 de cetățeni care doresc să voteze prin corespondență, majoritatea provin din Statele Unite ale Americii, cu peste 900 de înregistrări. Canada ocupă locul al doilea, cu 500 de solicitări, urmată de Regatul Norvegiei cu 103, Suedia cu 80, Finlanda cu 64, iar din Islanda 24 de moldoveni s-au înregistrat pentru a vota prin corespondență.

Dintre ceilalți peste 19 mii de cetățeni care s-au înregistrat pe site-ul CEC, dar care vor vota la cea mai apropiată secție de votare unde își are reședința peste hotare, cei mai mulți sunt din Federația Rusă, cu aproape 8 mii, urmați de Italia cu peste 2 mii și Germania cu 1800 de cetățeni înregistrați prealabil pentru referendumul republican și alegerile prezidențiale.

Înregistrarea prealabilă permite estimarea numărului de alegători care intenționează să voteze la secțiile organizate în afara țării. Acest proces este unul dintre cele trei criterii legale, alături de datele privind participarea electorală la ultimele trei scrutine și informațiile furnizate de Ministerul Afacerilor Externe despre cetățenii moldoveni din străinătate, care determină organizarea secțiilor de votare externe de către autorități.

***

În premieră, la alegerile prezidențiale din acest an, moldovenii din șase țări Statele Unite ale Americii, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda, vor vota prin corespondență.

Pentru a vota prin corespondență, cetățenii trebuie, în mod obligatoriu, să se înregistreze pentru exercitarea votului prin corespondență și să primească o notificare a Comisiei Electorale Centrale privind finalizarea procedurii de înregistrare. Totodată, buletinele de vot vor fi expediate către alegători prin intermediul poștei diplomatice sau a serviciilor poștale obișnuite.

Precizăm că, la alegerile prezidențiale din 2021, au participat 212 434 alegători din afara Republicii Moldova. La nivel global, 53 de țări permit votul prin poștă din străinătate. Totodată, 13 state membre ale Uniunii Europene permit votul prin corespondență.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: