cnews.ru

Câți moldoveni de peste hotare s-au înregistrat prealabil pentru a vota la prezidențiale? Ultima zi de înscriere

Astăzi, 6 septembrie, este ultima zi de înregistrare prealabilă pentru cetățenii moldoveni de peste hotare care doresc să voteze la alegerile prezidențiale din 20 octombrie, dar și la referendumul republican constituțional. Până în această dimineață, peste 1700 de persoane s-au înregistrat pentru votul prin corespondență pe portalul CEC. Totodată, alți peste 19.000 de moldoveni s-au înregistrat pentru a vota la secțiile din proximitatea reședinței din străinătate.

Dintre cei peste 1700 de cetățeni care doresc să voteze prin corespondență, majoritatea provin din Statele Unite ale Americii, cu peste 900 de înregistrări. Canada ocupă locul al doilea, cu 500 de solicitări, urmată de Regatul Norvegiei cu 103, Suedia cu 80, Finlanda cu 64, iar din Islanda 24 de moldoveni s-au înregistrat pentru a vota prin corespondență.

Dintre ceilalți peste 19 mii de cetățeni care s-au înregistrat pe site-ul CEC, dar care vor vota la cea mai apropiată secție de votare unde își are reședința peste hotare, cei mai mulți sunt din Federația Rusă, cu aproape 8 mii, urmați de Italia cu peste 2 mii și Germania cu 1800 de cetățeni înregistrați prealabil pentru referendumul republican și alegerile prezidențiale.

Înregistrarea prealabilă permite estimarea numărului de alegători care intenționează să voteze la secțiile organizate în afara țării. Acest proces este unul dintre cele trei criterii legale, alături de datele privind participarea electorală la ultimele trei scrutine și informațiile furnizate de Ministerul Afacerilor Externe despre cetățenii moldoveni din străinătate, care determină organizarea secțiilor de votare externe de către autorități.

***

În premieră, la alegerile prezidențiale din acest an, moldovenii din șase țări Statele Unite ale Americii, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda, vor vota prin corespondență.

Pentru a vota prin corespondență, cetățenii trebuie, în mod obligatoriu, să se înregistreze pentru exercitarea votului prin corespondență și să primească o notificare a Comisiei Electorale Centrale privind finalizarea procedurii de înregistrare. Totodată, buletinele de vot vor fi expediate către alegători prin intermediul poștei diplomatice sau a serviciilor poștale obișnuite.

Precizăm că, la alegerile prezidențiale din 2021, au participat 212 434 alegători din afara Republicii Moldova. La nivel global, 53 de țări permit votul prin poștă din străinătate. Totodată, 13 state membre ale Uniunii Europene permit votul prin corespondență.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Wikipedia

O diplomată a Uniunii Europene, cetățeancă a României, a fost bătută în Rusia

O angajată a reprezentanței Uniunii Europene în Federația Rusă, cetățeancă a României, a fost bătută în orașul Vladivostok, la sfârșitul lunii mai. Informațiile au fost raportate pe 18 iunie de publicația germană Der Spiegel, care face trimite la sursele sale diplomatice.

Potrivit publicației, o angajată a reprezentanței Uniunii Europene în Rusia se afla într-o deplasare de serviciu la Vladivostok. Pe 26 mai, în jurul orei 07:00, aceasta a ieșit din hotelul în care era cazată pentru o plimbare. La scurt timp, lângă ea a oprit o mașină din care au coborât doi bărbați. Aceștia au început să o amenințe, apoi au bătut-o.

Dier Spiegel nu menționează numele victimei, se știe doar că este cetățeancă a României. Diplomata era însoțită de un coleg din Franța, împreună cu care intenționa, printre altele, să viziteze consulatele țărilor UE din Vladivostok. După atac, diplomata a fost evacuată din Federația Rusă. Starea în care se află nu a fost precizată.

Purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Anitta Hipper, a confirmat atacul asupra diplomatei, dar nu a oferit detalii despre incident. Potrivit ei, după cele întâmplate, reprezentantul Rusiei în Belgia a fost convocat pentru explicații.

Între timp, autoritățile din România au comunicat că diplomata atacată este angajată a Serviciului European de Acțiune Externă, instituție care pune în aplicare politica externă și de securitate a UE.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe de la București, Andrei Țărnea, a declarat că autoritățile naționale au fost informate din primul moment despre atac. „Cetățeanul român a primit asistență de la misiunea consulară de la Moscova. Am început cu Serviciul European de Acțiune Externă o investigație. Cam asta putem spune la acest moment, fiind vorba de o anchetă în curs. Primii care se ocupă de investigație sunt chiar angajatorii ei, dar noi ne-am alăturat acestui demers și vedem ce măsuri se vor lua”, a spus Andrei Țărnea pentru Digi24.

Cine anume a atacat angajata reprezentanței UE nu se cunoaște cu certitudine. Însă sursele diplomatice citate de publicație suspectează că ar putea fi vorba despre agenți ai Serviciului Federal de Securitate (FSB). Der Spiegel notează că FSB monitorizează constant diplomații occidentali care activează în Rusia, iar atacul asupra unui reprezentant al unei misiuni diplomatice străine reprezintă o „escaladare a relațiilor tensionate dintre Rusia și țările occidentale”. Conform Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice, reprezentanții misiunilor diplomatice beneficiază de protecție specială în țările gazdă.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: