Câți moldoveni din diasporă s-au înregistrat pentru votul prin corespondență? CEC a început verificarea și confirmarea înregistrărilor
Full Article 2 minutes read

Câți moldoveni din diasporă s-au înregistrat pentru votul prin corespondență? CEC a început verificarea și confirmarea înregistrărilor

Pentru alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 20 octombrie, 1.996 de cetățeni moldoveni din străinătate s-au înregistrat pe site-ul CEC pentru a vota prin corespondență. De asemenea, 21.708 moldoveni au ales să își exprime votul la cea mai apropiată secție de votare din străinătate. Cei mai mulți dintre cei înscriși provin din Federația Rusă. În prezent, CEC se ocupă de verificarea și confirmarea acestor înregistrări după ce pe 6 septembrie s-a încheiat procedura de înregistrare online a moldovenilor de peste hotare care doresc să voteze la prezidențiale. 

Majoritatea celor 1996 de cetățeni moldoveni care doresc să voteze prin corespondență provin din Statele Unite ale Americii, cu 1087 de înregistrări. Urmează Canada, cu 584 de solicitări, Regatul Norvegiei cu 134, Suedia cu 93, Finlanda cu 72 de înregistrări și Islanda, de unde 26 de moldoveni s-au înscris pentru a vota prin corespondență.

Pentru votul la secțiile din apropierea reședinței, dintre cei 21.708 cetățeni înregistrați pe site-ul CEC, majoritatea se află în Federația Rusă, cu 8238 de persoane. Italia și Germania urmează cu peste 2400 și respectiv 1997 de cetățeni înscriși pentru referendum și alegerile prezidențiale.

Înregistrarea prealabilă facilitează estimarea numărului de alegători ce intenționează să voteze la secțiile din afara țării. Acest proces, împreună cu datele privind participarea la ultimele trei scrutine și informațiile de la Ministerul Afacerilor Externe, stabilește organizarea secțiilor de votare din străinătate de către autorități.

Perioada de înregistrare prealabilă, inclusiv pentru votul prin corespondență, s-a încheiat la 6 septembrie. În premieră, la alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional, programate pentru 20 octombrie 2024, cetățenii Republicii Moldova din Statele Unite, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda vor putea vota prin corespondență.

Vicepreședintele Comisiei, Pavel Postică, a declarat anterior că CEC deține informații că anumiți actori politici oferă recompense pentru a stimula înregistrarea prealabilă a moldovenilor din Federația Rusă, cei mai mulți înscriși pentru vot la scrutinul prezidențial. El a mai spus că instituția va analiza această tendință și va decide dacă va deschide mai multe secții de votare în Rusia. Detalii AICI.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: