(DOC) Câțiva membri ai trupei ruse Bi-2 au deveni cetățeni ai Moldovei. Maia Sandu a semnat decretul

Chitaristul trupei Bi-2 Maxim Andriușcenko, producătorul formației, Alexei Levcenko, precum și membrii familiilor lor au primit cetățenia Republicii Moldova. Persoanele vizate au obținut cetățenia moldovenească prin decret prezidențial. Documentul a fost semnat de președinta Maia Sandu pe 27 mai.

 

Șeful de Cabinet al președintei țării, Adrian Băluțel, a venit cu o reacție după semnarea decretului.

Țara noastră este deschisă și primitoare pentru oamenii care aleg pacea, care promovează prietenia și respectul dintre popoare. Membrii trupei Bi-2 au început să fie asupriți în Rusia după ce s-au pronunțat împotriva războiului din Ucraina. Republica Moldova protejează demnitatea umană, libertatea de exprimare și solidaritatea cu cei care se află în pericol”, a scris Adrian Băluțel pe canalul său de Telegram.

Precizăm că, pe 23 aprilie, Adrian Băluțel a anunțat că mai mulți membri ai trupei Bi-2 – una dintre cele mai cunoscute în Rusia – și familiile lor au depus actele pentru dobândirea cetățeniei Republicii Moldova, anunță consilierul prezidențial Adrian Băluțel. Consilierul președintei Maia Sandu declară că dosarele de obținere a cetățeniei vor fi aduse la cunoștința șefei statului și vor fi examinate prin prisma „acordării cetățeniei în interesul Republicii Moldova”.

***

Bi-2 s-a format în 1988 la Bobruisk, Belarus. În trupa Bi-2 sunt în total 7 persoane, cetățeni ai Rusiei, Israelului și Australiei.

În mai 2023, ministerul rus al Justiției l-a inclus pe Egor Bortnik, solistul trupei Bi-2, în registrul „agenților străini”. Kremlinul declara că Bortnik a fost recunoscut drept „agent străin” după ce „s-a opus unei operațiuni militare speciale în Ucraina, a vorbit negativ despre Federația Rusă, cetățenii săi și autoritățile statului”.

În martie 2023, trupa „Bi-2” a susținut un concert la Chișinău.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Reconstituire militară” la Tiraspol: copii în uniforme sovietice și tehnică de război pe fundalul melodiei „Katiușa”

În ciuda apelurilor lansate de autoritățile de la Chișinău, la Tiraspol s-a desfășurat sâmbătă, 21 iunie, o reconstituire a „operațiunii Iași-Chișinău din cel de-al Doilea Război Mondial”. Sute de persoane, inclusiv copii în uniforme sovietice, au participat la eveniment, unde au fost expuse piese de artilerie, tancuri și un lansator de rachete „Katiușa”, potrivit presei locale.

Participanții au cântat și dansat pe melodia „Katiușa”, cunoscută ca un simbol asociat cu armata sovietică.

Liderul nerecunoscut al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a asistat la „reconstituire”. Solicitat de presa locală să comenteze poziția Chișinăului în raport cu evenimentul, Krasnoselski a declarat că „operațiunea Iași-Chișinău a fost despre eliberare”.

„Operațiunea Iași-Chișinău a fost despre eliberare, nu despre război. În urma ei, România a fost eliberată de ocupația fascistă, iar dictatorul Antonescu a fost executat de români în 1946, fiind condamnat ca criminal de război. Asta este o realitate istorică,” a spus liderul nerecunoscut de la Tiraspol.

Amintim că anterior, când Tiraspolul desfășura „repetițiile” pentru reconstituirea „operațiunii Iași-Chișinău din cel de-al Doilea Război Mondial”, autoritățile de la Chișinău au condamnat aceste acțiuni, pe care le califică drept provocări menite să tensioneze situația și să submineze pacea din regiune.

Solicitat să comenteze situația, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a făcut apel la calm și liniște. El a îndemnat cetățenii de pe malul drept și malul stâng al Nistrului să nu se lase provocați.

„Așa cum guvernul acționează cu înțelepciune, ne dorim ca oamenii atât din stânga cât și din dreapta Nistrului să fie liniștiți, să nu se lase provocați de astfel de acțiuni. Este clar că o asemenea activitate își dorește să provoace tensiuni, o stare de conflict, să ațâțe spiritele și este clar că pentru cetățenii de pe malul drept astfel de activități sunt inacceptabile. (…) Oamenii de pe malul stâng ar fi bine să nu participe la astfel de activități, care nu urmăresc decât niște obiective de ordin politic, care nu sunt de origine națională, din țara noastră. Ele vin de peste hotare, cu instrucțiuni ce trebuie să se facă. Nu ne lăsăm provocați, acesta este mesajul nostru”, a declarat Vodă.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: