Cazul Moldasig: CNPF avertizează că Moldova riscă să fie exclusă din SIA „Carte Verde”
Full Article 2 minutes read

Cazul Moldasig: CNPF avertizează că Moldova riscă să fie exclusă din SIA „Carte Verde”

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) avertizează că situația privind compania de asigurări „Moldasig” riscă să readucă Biroul Național al Asigurătorilor de Autovehicule (BNAA), implicit R. Moldova, în situația de a fi excluși din SIA „Carte Verde”. 

Într-un comunicat de presă, CNPF scrie că, având în vedere blocajul continuu şi pierderea de către companie a poziţiilor şi reputaţiei pe piaţa locală şi în cadrul SIA „Carte Verde”, reprezentanții instituției s-au adresat către Procuratura Generală, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiţiei, Serviciul de Informaţii şi Securitate, Consiliul Superior al Magistraturii în sensul „repunerii ordinii şi legii în remedierea situaţiei şi crearea condiţiilor potrivite pentru administrarea „Moldasig”.

În demersul respectiv, Comisia notifică autorităţile de resort că „la expirarea a 10 zile de la instituirea de către CNPF a administrării speciale provizorii, accesul persoanei desemnate (CNPF) în incinta „Moldasig” este unul fizic/brutal îngrădit”.

„Între timp, „Moldasig” se confruntă cu probleme majore cu impact cuantificabil absolut nefast. Astfel, împotrivirea pretinşilor noi şefi, care „gestionează” entitatea, blochează înregistrarea la Bancă a specimenelor de semnături ale administratorului special (CNPF) şi contabilului-şef („Moldasig”)”, menţionează CNPF.

Mai mult, CNPF a emis un avertisment pe numele administratorului „Confidenţial-Audit” SRL, potrivit căruia acesta este somat să „deblocheze imediat situaţia, în mod incontestabil să creeze condiţiile optime necesare pentru desfăşurarea activităţii operaţionale în incinta „Moldasig” a administratorului special provizoriu”.

„De asemenea, este obligat să organizeze rapid deplasarea de comun a dlor V. Bîrsanu şi E. Ovruţchii la Bancă, pentru autorizarea specimenelor de semnături; să restabilească în mod autentic funcţionalitatea/operaţionalitatea Companiei, precum şi mediul comunicativ, relaţional interuman în colectiv, astfel pentru a reda o încredere corespunzătoare clienţilor şi partenerilor; să îndepărteze din oficiul (preajma) Companiei persoanele interpuse şi formal neangajate, ingerinţa cărora aduce prejudicii de imagine pe intern şi pe extern”, se menţionează în avertismentul CNPF.

***

Pe 20 noiembrie, Comisia Națională a Pieței Financiare a anunțat că s-a autosesizat privind „neregulile și practicile contrare cerințelor de guvernanță corporativă” în cadrul companiei „MOLDASIG” SA și a decis să instituie administrare specială provizorie asupra companiei. În urma unei decizii judecătorești din 9 noiembrie curent, compania „MOLDASIG” trecuse în gestiunea a două entități de audit.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: