CC a avizat negativ proiectul guvernului, care propunea revizuirea Constituției în ce privește sistemul judecătoresc
Full Article 2 minutes read

CC a avizat negativ proiectul guvernului, care propunea revizuirea Constituției în ce privește sistemul judecătoresc

Curtea Constituțională a avizat negativ proiectul Ministerului Justiției de modificare a Constituției în vederea întăririi autorității judecătorești. Decizia a fost pronunțată pe 22 septembrie.

Președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, a declarat în cadrul unui briefing, că judecătorii constituționali au analizat proiectul guvernului Republicii Moldova de modificare a Constituției și au avizat pozitiv mai multe prevederi conținute în acest proiect. Au existat și prevederi care au primit aviz parțial pozitiv din partea CC.

Unele prevederi au primit aviz pozitiv în totalitate:

– Judecătorii vor putea fi numiți în funcție până a împlini 65 de ani

– Judecătorii din cadrul Curții Supreme de Justiție vor fi numiți de către președinte (în prezent, aceștia sunt numiți de parlament, NM)

– Vor putea pretinde la funcția de judecător al CSJ chiar și judecătorii care au mai puțin de 10 ani de experiență de muncă

– Vor fi implementate criterii mai clare privind numirea judecătorilor

– Transferul judecătorilor în altă instanță va putea fi efectuat doar cu permisiunea acestora

– Judecătorii vor beneficia de iminutate funcțională (asta presupune că judecătorii beneficiază de imunitate numai dacă se încearcă inițierea unor dosare penale asupra lor privind deciziile luate. În același timp, imunitatea funcțională nu se aplică în cazurile de investigație a acuzațiilor de corupție, NM)

– Bugetul instanțelor de judecată va fi format numai cu permisiunea CSM

– CSM va fi garantul independenței judecătorilor

– Mandatul membrilor CSM va fi de șase ani, fără dreptul de a beneficia e două mandate consecutive

În același timp, judecătorii au constatat mai multe prevederi care intră în conflict cu normele constituționale și le-au avizat negativ.

Potrivit Domnicăi Manole, „proiectul de modificare a Constituției Republicii Moldova, înaintat de guvern, poate fi trimis spre examinare parlamentului doar atunci când toate prevederile conținute vor fi avizate pozitiv de către judecătorii constituționali”.

La 22 ianuarie curent, cabinetul de miniștrii a adoptat o hotărâre prin care se solicita modificarea Constituției Republicii Moldova în vederea întăririi autorității judecătorești.

Pe 1 iulie, guvernul a solicitat o avizare asupra acestei hotărâri din partea Curții Constituționale.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: