Андрей Мардарь / NewsMaker

CC a decis: abrogarea „Legii miliardului”, votată de PSRM-ȘOR, nu este constituțională

Legea nr. 230 din 16 decembrie 2020, privind emisiunea obligațiunilor de plată derivate din garanțiile de stat sau așa-numita „lege a miliardului”, nu este constituțională. Hotărârea a fost pronunțată de președinta Curții Constituționale Domnica Manole pe 18 martie. 

Hotărârea este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

***

Pe 22 decembrie, CC a suspendat legea, care a fost aprobată pe 16 decembrie de către deputații socialiști și cei din Platforma „Pentru Moldova”, din care face partea fracțiunea Partidului „ȘOR” și deputații neafiliați care au părăsit Pro Moldova.

Acum patru ani, prin această lege, autoritățile au transformat în datorie de stat creditul oferit de Banca Națională celor trei bănci, prin care s-au acoperit circa 14 miliarde de lei ce s-au furat din respectivele instituții bancare. Deputații din opoziție au fost împotriva anulării acestei legi. În baza acesteia, Băncii Naționale i se transferă anual aproape un miliard de lei din bugetul de stat. De notat că suma totală care urmează să fie returnată BNM, cu tot cu dobânzi, este de 25 de miliarde de lei.

Deputatul socialist Vlad Bătrîncea a declarat pe 16 decembrie că, prin anularea așa-numitei „legi a miliardului”, se va reuși economisirea a 600 mln de lei. Acesta a propus ca banii să fie transferați în fondul de subvenționare a agricultorilor.

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

mediu.gov.md

Pe malul râului Tigheci prinde viață o nouă pădure: au fost plantați puieți pe 9 hectare

Pe malul râului Tigheci, în comuna Cania, au fost plantate 9 hectare de puieți în această primăvară. Anunțul a fost făcut într-un comunicat de Ministerul Mediului.

Potrivit instituției, puieții cresc sănătoși și au atins o rată de prindere de peste 80%.

Noua pădure aduce beneficii atât pentru mediu cât și pentru comunitate: aer mai curat, sol protejat și consolidarea malurilor râului Tigheci, reducând riscul de eroziune și contribuind la protejarea resurselor de apă”, a menționat Ministerul Mediului.

Pentru a proteja noua pădure de eventuale incendii de vegetație, în jurul terenului împădurit, silvicultorii au amenajat fâșii mineralizate – zone de sol curățate complet de vegetație și bine prelucrate. „Aceste zone vor servi ca o barieră de protecție, împiedicând focul să se extindă spre puieți în cazul izbucnirii unui incendiu în apropiere”, a precizat ministerul.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: