Maia Sandu

Ce crede Maia Sandu despre negocierile dintre Ucraina și Rusia? Președinta: Kremlinul nu vrea pace

Președinda Maia Sandu este sceptică în privința negocierilor de pace dintre Ucraina și Federația Rusă, care sunt programate să aibă loc în Turcia. Șefa statului a declarat că obținerea păcii este posibilă, însă Kremlinul nu își dorește acest lucru. Precizările au fost făcute în cadrul ediției din 12 mai a emisiunii „Новая неделя” de la TV8.

Nu știu dacă putem privi cu optimism la asta. Pentru că vedem că Moscova nu dorește pace. Pacea este posibilă, dar pentru ca acest lucru să se întâmple, este nevoie ca Moscova, și în special Kremlinul, să își dorească pacea. Iar deocamdată nu vedem acest lucru. (…) Sper foarte mult că vor găsi soluții. Dar, bazându-mă pe ceea ce am văzut, mai ales în ultima lună, nu văd un scenariu optimist”, a declarat Maia Sandu.

Întrebată dacă există riscul de război în Republica Moldova, șefa statului a spus că nu sunt amenințări directe. Cu toate acestea, președinta Sandu a subliniat că războiul din Ucraina afectează economia R. Moldova, deoarece investitorii nu pot să-și investească în țară.

Amintim că, pe 10 mai, președintele ucrainean, Vladimir Zelenski, omologul său din Franța, Emmanuel Macron, premierul Marii Britanii, Keir Starmer, prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk, și cancelarul Germaniei, Friedrich Merz, au solicitat Rusiei să accepte un armistițiu complet și necondiționat de cel puțin 30 de zile pe frontul din Ucraina, începând cu 12 mai. Liderii UE au avertizat că vor înăspri sancțiunile împotriva Federației Ruse, dacă încetarea focului nu va avea loc.

În aceiași zi, Vladimir Putin a propus autorităților reluarea negocierilor directe privind încheierea războiului pe 15 mai, la Istanbul. În replică, Vladimir Zelenski a declarat că negocierile trebuie să se înceapă după încetarea focului pe front și că va veni la Istanbul, pe 15 mai, subliniind că-l așteaptă pe Putin. Presa a scris că liderul ucrainean va călători în Turcia chiar dacă armistițiul nu va fi acceptat. Președintele rus încă nu și-a confirmat prezența la discuții.

Pe 12 mai, Kremlinul a respins ultimatumul privind armistițiul de 30 de zile.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NewsMaker

Criza în regiunea transnistreană: din 1 iulie, salariile vor fi achitate în două tranșe

Bugetarii din regiunea transnistreană își vor primi salariile, din 1 iulie, în două părți egale: prima tranșă va fi achitată până pe data de 20 a fiecărei luni, iar a doua — până la sfârșitul lunii. Decizia a fost luată de Tiraspol și va fi aplicată pentru următoarele șase luni, conform unui proiect de lege înaintat de liderul administrației de facto, Vadim Krasnoselski, legislativului local nerecunoscut.

Potrivit presei din regiune, măsura vine pe fondul crizei economice profunde, generate de lipsa resurselor energetice, scăderea producției industriale și reducerea exporturilor – factori care ar provocat „pierderi considerabile” la așa-numitul buget local.

Amintim că autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au recunoscut, pe 17 iunie, că situația economică din stânga Nistrului este una critică: rezervele financiare au fost epuizate, iar executarea „bugetului local” este imposibilă „din cauza crizei energetice și a contextului geopolitic”. Contactat de NM, Biroul politici de reintegrare a declarat că a oferit sprijin pentru populația regiunii, însă administrația nerecunoscută nu a dat curs propunerilor: „Chișinăul este mereu dispus să vină în sprijinul cetățenilor săi din regiune și să evite provocarea crizelor umanitare în măsură să afecteze și malul drept al Nistrului”.

De altfel, la sfârșitul lunii mai, Tiraspolul a anunțat că și cadrele didactice își vor primi indemnizațiile de concediu pentru vara anului 2025 tot în două tranșe egale, justificând decizia prin lipsa fondurilor în așa-zisul buget al regiunii, ca urmare a crizei energetice provocate de refuzul Rusiei de a livra gaze naturale conform angajamentelor contractuale.

***

Amintim că Federația Rusă a refuzat să mai furnizeze gaze naturale în Republica Moldova, destinate regiunii transnistrene, de la 1 ianuarie, deși contractul prin care și-a asumat să o facă este în vigoare. Decizia Moscovei a declanșat o criză în stânga Nistrului, dar s-a răsfrâns și asupra malului drept.

În februarie, Chișinăul a permis tranzitul de gaze către regiunea transnistreană, în baza unui contract între Moldovagaz și un trader european, cu plata în avans. Recent, președinta Maia Sandu a recunoscut că gazele care ajung astăzi în regiune sunt achitate de Federația Rusă, dar a precizat că autoritățile nu deține informații despre cum sunt plătite livrările: „Rusia achită. Știm că Rusia. Nu știm detalii, pentru că nimeni nu ni le prezintă”.

Președinta a mai precizat că soluționarea problemelor economice din regiune este practic imposibilă, atâta timp cât Rusia își menține ilegal pe teritoriul din stânga Nistrului trupele militare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: