Ce faci dacă ai pierdut pașaportul peste hotare? Instrucțiunea NM
Full Article 2 minutes read

Ce faci dacă ai pierdut pașaportul peste hotare? Instrucțiunea NM

Pierderea actelor de identitate este un incident neplăcut. Dacă vă aflați în Moldova, știți exact cum trebuie să acționați în continuare. Dar dacă vi se întâmplă în străinătate? NM vă spune ce să faceți dacă ați pierdut documentele în străinătate.

PASUL 1. Poliția

Dacă credeți că actele de identitate și alte lucruri v-au fost furate, atunci primul lucru pe care ar trebui să-l faceți este să mergeți la cea mai apropiată secție de poliție. Scrieți o cerere și atașați la ea lista cu lucrurile furate.

PASUL 2. Ambasada sau consulatul

După aceasta, adresați-vă la ambasada sau consulatul Republicii Moldova. Aici veți primi un document cu care vă veți putea întoarce în Moldova. Certificatul de călătorie este valabil 30 de zile și costă 15 EUR. Imediat ce vă întoarceți acasă, puteți începe procedura de restabilire a documentelor.

Dacă nu planificați să vă întoarceți în scurt timp în Moldova, atunci puteți perfecta un pașaport nou chiar în țara în care vă aflați. Pentru aceasta va trebui, din nou, să vă adresați la ambasada sau consulatul Republicii Moldova.

Ce se faci dacă ți-a fost furat și portofelul cu toți banii?

Dacă nu mai aveți bani, atunci trebuie să scrieți o cerere adresată consulului sau șefului misiunii diplomatice, în care indicați motivele pentru care nu puteți plăti documentul de călătorie. Iar misiunea diplomatică va analiza situația. În același timp, copiilor și adolescenților (până la 18 ani) li se eliberează un document de călătorie gratuit.

Dacă nu aveți niciun documente, cum puteți demonstra identitatea?

Pentru a primi un document de călătorie aveți nevoie de codul personal (ID). Adică veți avea nevoie de o fotografie a oricărui document pe care îl aveți și care conține codul dumneavoastră personal. Sau dacă îl știți pe de rost, îl puteți dicta.

Dar dacă în țară nu există consulat sau ambasadă a Moldovei?

În așa caz veți putea primi documentul de călătorie de la distanță. Va trebui să vă adresați la poliție, apoi la consulatul sau ambasada Republicii Moldova într-una dintre cele mai apropiate țări. În acest caz, pe lângă numărul de identitate, va trebui să trimiteți la consulat fotografia dumneavoastră certificată de un notar.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.




Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: