Ce va fi în Moldova cu Maia Sandu președinte? Analiză NM
Full Article 4 minutes read

Ce va fi în Moldova cu Maia Sandu președinte? Analiză NM

Maia Sandu, lidera Partidului „Acțiune și Solidaritate”, învinge în turul doi al alegerilor prezidențiale din Moldova. Numărarea voturilor la secțiile din străinătate continuă, dar în urma procesării a 98,37 la sută din procesele verbale, Sandu acumulează 55,68% și deja este clar că ea deține întâietatea. Rezultatele alegerilor mai trebuie să fie validate de Curtea Constituțională. Iar NM a discutat cu experții despre ceea ce va fi în Moldova cu Maia Sandu președinte.

Imediat după închiderea secțiilor de votare, Maia Sandu a mulțumit alegătorilor și a menționat că apreciază fiecare vot și că pentru ea și pentru echipa sa este important ca alegerile să fie libere și corecte. Mai târziu, când au fost procesate peste 90 la sută din buletine, Sandu a mai mulțumit o dată simpatizanților săi care s-au adunat lângă sediul PAS.

Dodon a ieșit în fața presei deocamdată doar după ce s-au închis secțiile de votare, când nu erau cunoscute nici rezultatele preliminare. El a mulțumit alegătorilor pentru activism. „Calculele noastre interne arată că noi conducem în țară detașat”, a spus Dodon. El a mai declarat că mai târziu, va decide, cum va acționa în continuare.

O oră mai târziu, s-a anunțat că Sandu câștigă nu numai în diasporă, dar și în interiorul țării. Ea a învins și în toate sectoarele municipiului Chișinău.

În opinia polotologului Victor Ciobanu, ar fi prea optimist să considerăm că odată cu victoria lui Sandu, ne așteaptă schimbări vertiginoase. „Pe de altă parte, a avut loc schimbarea unei figuri importante în țară. Igor Dodon cu majoritatea parlamentară se vor așeza confortabil și vor boicota acțiunile lui Sandu. Va fi o confruntare, dar oricum apar șanse și speranțe pentru o schimbare”, consideră expertul.

În opinia sa, totul va depinde de capacitatea Maiei Sandu de a schimba situația în lipsa unor pârghii reale în parlament și în guvern. „Este o întrebare mare și dificilă. Este deja o intrigă”, a subliniat Ciobanu.

Analistul politic Corneliu Ciurea consideră, la rândul său, că Sandu va putea totuși să schimbe situația. Astfel, în opinia sa, sub conducerea lui Sandu, în politica externă a Moldovei va predomina Occidentul „care, împreună cu apariția lui [Joe] Biden, va intra în Moldova într-un mod agresiv, dar acest lucru nu-i va reuși în deplină măsură atâta timp cât socialiștii vor controla majoritatea parlamentară”.

Expertul mai consideră că Sandu va avea unele pârghii – este Curtea Constituțională (CC) care, în opinia lui Ciurea, „va face jocul lui Sandu”. „Va fi o confruntare dintre președinte și CC care este controlată de Occident și de forțele pro-europene pe de o parte și parlament și guvern pe de altă parte. Această confruntare va dura cât pendulul va oscila într-o direcție sau alta”, consideră Ciurea.
În opinia sa, în politica internă, Sandu va realiza, conform modelului Ucrainei, „inițiative controversate de curățare a clasei politice și a sistemului judiciar” și se va confrunta cu rezistență din partea „socialiștilor și a pragmaticilor”, care consideră că scenariul ucrainean este neprofitabil.

Referindu-se la perspectiva alegerilor parlamentare anticipate, Ciurea a menționat că Sandu și Usatîi vor „insista agresiv în acest sens”, dar nu vor avea majoritatea pentru a organiza alegeri anticipate, de aceea ar putea apărea probleme în ce privește anunțarea alegerilor anticipate.

Victor Ciobanu consideră că probabilitatea alegerilor parlamentare anticipate nu este prea mare, deoarece Igor Dodon are „o majoritate parlamentară confortabilă” creată, dar încă neformalizată și că el nu are nevoie să-și inventeze dificultăți. „Această majoritate îi garantează continuarea jocului”, presupune Ciobanu.

Politologul Stela Jantuan consideră că acest joc nu va dura totuși prea mult și că scenariul alegerilor parlamentare anticipate este destul de real. „Orice coaliție ar inventa Dodon în parlament, el va depinde de aceștia. Acolo va fi o coaliție de resturi. Doar că partidele urmează o anumită logică, iar resturile – nu. Ei nu vor putea să formeze o majoritate care ar adera la un obiectiv comun. Fiecare proiect de lege va depinde de astfel de resturi. Orice construcție într-un asemenea parlament va fi de scurtă durată. Chiar dacă frica unor alegeri parlamentare anticipate va uni deputații din majoritate, aceste alegeri oricum vor avea loc”, consideră Jantuan.

Ea a mai menționat că toți partenerii externi ai Moldovei au nevoie de o majoritate stabilă – și rușii, și europenii. Potrivit expertei, în condițiile create, Igor Dodon va fi un personaj dependent, iar cea mai mare fracțiune din parlament (PSRM) va depinde de un număr mai mic de deputați.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: