screenshot

VIDEO Ceartă în Parlament din cauza panglicii Sf. Gheorghe. Voronin a cântat, iar colegii săi au protestat

Proiectul de lege care prevede interzicerea simbolurilor care promovează războiul a fost adoptat în lectură finală. Inițiativa a aprins spiritele în Parlament. Președintele Partidului Comuniștilor Vladimir Voronin și-a început discursul cu un cântec, iar alți deputați comuniști au protestat în fața tribunei centrale.

„Нет в Молдове семьи такой, Где-бы не был бы свой герой” (Nu există în Moldova familie unde să nu fie eroi), a cântat Voronin.

Acesta a calificat drept „rușine” inițiativa PAS.

Ridicăm mâna asupra celui mai sfânt simbol: lenta victoriei. Nouă ne este rușine, cum nu s-ar vorbi despre aceasta, în fiecare familie-bunei, străbunei au fost decorați”, a argumentat Voronin.

În replică, deputatul PAS Radu Marian a spus că lui îi este rușine că astfel de simboluri  ajung pe tancuri și pe însemnele armatei ruse, care au declanșat războiul în Ucraina.

Noi nu putem tolera ca simbolurile războiului să fie prezente în R. Moldova”, a spus acesta.

În continuare, mai mulți deputați comuniști s-au apropiat de tribuna centrală, la care președinta Comisiei juridice Olesea Stamate urma să dea citire raportului. Aceștia au adus o pancartă cu mesajul „Ziua Victoriei e sfântă”.

Olesea Stamate a subliniat că, potrivit proiectului de lege, nu este interzisă utilizarea panglicii dacă aceasta este parte a medaliei.

Cei care au primit-o pentru că au luptat în război și au fost apreciați pentru că au apărat cetățenii și patria o vor putea purta în continuare”, a declarat aceasta.

Proiectul de lege a fost adoptat în lectură finală cu votul a 53 de deputați ai majorității parlamentare.

Acesta prevede că în R. Moldova se vor interzice simbolurile și atributele care promovează acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității. Printre acestea se numără și panglica bicoloră negru-portocaliu, cunoscută ca și panglica „Sfântului Gheorghe”, dar și literele „Z”, „V” etc.

Confecționarea, vânzarea, răspândirea, dar și utilizarea în public a acestor atribute și simboluri utilizate în război se va sancționa cu amenzi cuprinse între 4 500 și 9 000 de lei sau de la 30 la 60 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității – pentru persoanele fizice. Pentru persoanele juridice sau cele cu funcții de răspundere sunt prevăzute amenzi cuprinse între 9 000 și 18 000 de lei.  Agentul constatator va fi Ministerul Afacerilor de Interne prin organele de poliție.

Inițiativa elaborată de majoritatea parlamentară va intra în vigoare dacă va fi promulgată de către șefa statului.

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au anunțat că vor contesta legea la Curtea Constituțională.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

mfa.gov.md

La Zurich a fost deschis Consulatul onorific al Republicii Moldova

La Zurich a fost inaugurat pe 4 iulie Consulatul onorific al Republicii Moldova. Secretara de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Carolina Perebinos, care a fost prezentă la eveniment, a subliniat importanța acestui gest simbolic, menționând extinderea prezenței diplomatice a țării noastre în Elveția.

La evenimentul de deschidere a consulatului din Zürich au participat reprezentanți ai corpului diplomatic, ai mediului de afaceri și ai diasporei moldovenești. „Acest moment simbolic reprezintă nu doar deschiderea unei noi reprezentanțe într-unul dintre cele mai dinamice centre economice și culturale ale Europei, ci și angajamentul nostru profund pentru consolidarea relațiilor dintre Republica Moldova și Confederația Elvețiană. Sunt convinsă că noul consulat onorific va sprijini activ această misiune prin fortificarea dialogului bilateral, încurajarea investițiilor și promovarea potențialului Moldovei”, a afirmat Carolina Perebinos.

Consulul onorific, Valentina Ceban, a mulțumit pentru încrederea acordată și a promis că va promova imaginea Moldovei în Elveția, angajându-se să contribuie la dezvoltarea relațiilor comerciale și culturale dintre cele două țări.

Iar ambasadorul Republicii Moldova în Elveția, Vladimir Cuc, a salutat de asemenea deschiderea noului consulat, menționând că aceasta va contribui la creșterea prestigiului țării noastre și la intensificarea cooperării economice bilaterale.

Evenimentul a inclus discuții într-un cadru informal și o degustare de vinuri moldovenești.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: