Ceban a blocat bd. Ștefan cel Mare cu mașinile Primăriei. Șeful IGP spune că edilul ar putea fi suspendat din funcție
Full Article 3 minutes read

Ceban a blocat bd. Ștefan cel Mare cu mașinile Primăriei. Șeful IGP spune că edilul ar putea fi suspendat din funcție

În dimineața zilei de 10 octombrie, primarul Ion Ceban a blocat artera principală Ștefan cel Mare din fața Primăriei. Timp de mai multe minute, edilul a explicat că Primăria Chișinău nu a emis o autorizație pentru blocarea traficului între Președinție și Parlament. Ceban a acuzat autoritățile centrale de trișare și a anunțat că a semnat un demers pentru ca acestea să deblocheze strada. La rândul său, șeful IGP Viorel Cernăuțeanu, în cadrul unor declarații pentru presă, a declarat că Ion Ceban este pasibil de răspundere contravențională. 

„Eu personal voi achita amenda pentru această mică neconformitate și rog și cer scuze o dată în plus de la toți locuitorii municipiului Chișinău pentru aceste 5 minute de intervenție”, a spus edilul, în cadrul unei intervenții video pe internet.

Ceban a mai declarat că a ieșit în mijlocul străzii din fața Primăriei pentru a reitera că în cazul corturilor instalate „nu intervine Primăria, intervin organele de Poliție”.

„Minciuna PAS, încercând să învinuiască Primăria că autorizează ceva cum ar fi blocarea bulevardului Ștefan cel Mare, este ca de obicei crasă. Dacă aveți autorizația de blocare a drumului vă rog să o prezentați public astăzi în mod imediat. Asemenea autorizație nu există”, a comunicat primarul.

„Dacă spuneți că nu puteți interveni, atunci prin analogie vă întreb eu – cum a fost cu parada homosexualilor? Nu a existat autorizație din partea Primăriei, dar ați scos tot efectivul de Poliție. Deci ați putut organiza fără nici o autorizație de la Primărie. Vreau să fie foarte clar, Guvernul trișează în mod deliberat”, a adăugat Ceban.

Edilul a mai anunțat că astăzi a semnat un demers către autoritățile centrale pentru a debloca strada. „Repet, autorizația nu a fost emisă de Primărie și aceasta nu are ce să retragă”, a conchis edilul.

Șeful Inspectoratului General al Poliției Viorel Cernăuțeanu, în cadrul unor declarații pentru presă, a declarat că „ceea ce a comis primarul general în această dimineață este o încălcare flagrantă a Codului Contravențional, art. 225, al. 2”.

„Persoana este pasibilă de răspundere contravențională cu până la 90 de unități convenționale și sau cu privarea dreptului de a ocupa funcția de la 3 luni la un an. Nu trebuie să confundăm două aspecte: dl primar nu a organizat o întrunire în condițiile legii 26, dar a organizat abuziv blocarea arterelor mun. Chișinău, ceea ce se încadrează în Codul Contravențional”, a spus Cernăuțeanu.

„Dacă se va demonstra că fapta comisă se încadrează sub parametrii juridici respectivi, aceasta este răspunderea. Dar suspendarea dreptului de a ocupa o anumită funcție depinde de decizia instanței de judecată”, a adăugat șefia IGP.

De menționat că aproximativ 100 de corturi au fost instalate pe 9 octombrie de susținătorii Partidului ȘOR în mijlocul bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt, între Președinție și Parlament. Deputatul fugar Ilan Șor, într-o intervenție video, a spus că odată cu închiderea străzii așteaptă o reacție din partea autorităților.

Astăzi Regia Transport Electric Chișinău a anunțat că circulația transportului public pe bd. Stefan cel Mare și Sfânt rămâne în continuare blocată, iar troleibuzele sunt redirecționate.

Precizăm că în seara zilei de 9 octombrie, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Radu Marian a anunțat că dacă bulevardul central nu va fi deblocat în cel mai scurt timp, „autoritățile centrale urmează să găsească soluții juridice pentru ca ordinea publică să fie respectată”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: