Ceban cere un audit la Grădina Zoologică din capitală și acuză implicări politice
Full Article 5 minutes read

Ceban cere un audit la Grădina Zoologică din capitală și acuză implicări politice

Primarul Ion Ceban a solicitat să fie efectuat un audit la Grădina Zoologică din Chișinău. Potrivit edilului, se înregistrează grave încălcări care ar fi fost efectuate de fosta conducere a întreprinderii. La rândul ei, viceprimarul Irina Gutnic a menționat că urmare a auditului, materialele vor fi transmise organelor de drept. La același subiect, Ceban a adăugat că un partid politic ar încerca „să facă reguli” la întreprindere. „Faceți-vă la voi acasă, aveți grijă de instituțiile dumneavoastră”, a spus Ceban, fără a menționa numele partidului la care se referă. 

La ședința săptămânală a serviciilor primăriei Chișinău din 27 februarie, Ceban s-a referit la „gravele încălcări de la Grădina Zoologică efectuate de către fosta conducere”.

„Sporuri salariale erau puse doar la șefi, muncitorii nu meritau premii. Plus, toate achizițiile de milioane erau efectuate fără licitații publice. Am văzut că sunt unele opuneri în colectivul de la Grădina Zoologică pentru faptul că au fost unii sau alții somați să scrie explicații la această etapă. Vom face și un audit în această privință”, a menționat Ceban.

El a mai spus că în ultimii trei ani Grădina Zoologică „s-a schimbat substanțial la față”.

„Cu regret nu se ridică în conformitate cu indicatorii din plan acele acțiuni care trebuiau să fie implementate. Da, Grădina Zoologică din Chișinău a devenit o carte de vizită, dar asta nu înseamnă că cineva trebuie să utilizeze banul public sau încrederea acordată în interes personal. Nu vom tolera, nu am tolerat și nu este singura entitate în acest sens. Vom putea da detalii pe spații verzi, pe multe altele unde lucrurile nu s-au întâmplat tocmai ortodox”, a precizat Ceban.

El a mai adăugat că municipalitatea va acționa „foarte prompt”. „Nu vom tolera depășiri de atribuții, abuzurile în serviciu, achiziții trucate. Și da, înțelegem neliniștea oamenilor de acolo dar avem nevoie să facem regulă. Voi ruga și toate actele, datele, să fie transmise organelor abilitate”, a declarat edilul.

La rândul ei, viceprimarul Irina Gutnic a spus că va fi inițiat un audit complex „pentru a stabili toate neregulile care s-au perpetuat pe parcursul anilor”. „O să transmitem materialele organelor de drept pentru atitudine”, a adăugat ea.

Ulterior Ceban a vorbit despre un partid politic, fără a-i da numele, care „încearcă să tulbure apele în incinta Grădinii Zoologice”.

„Știu că mai există și un partid politic care încearcă să tulbure apele prin unii reprezentanți care sunt membri în incinta Grădinii Zoologice. Nu trebuie să ne vină partidele politice și să ne facă reguli la noi în întreprinderi, în instituții. Faceți-vă la voi acasă, aveți grijă de instituțiile dumneavoastră și nu ne tulburați apele și oamenii în instituțiile pe care le gestionăm noi în municipalitate. Pentru ceea ce gestionăm noi în municipalitate răspundem noi, iar locuitorii municipiului Chișinău ne vor spune dacă facem bine sau nu”, a conchis primarul.

***

De menționat că recent, viceprimarul capitalei Irina Gutnic a vorbit despre situația de la Întreprinderea Municipală „Grădina Zoologică” – „acolo unde au fost înregistrate mai multe neconformități, soldate cu demiterea fostului director al întreprinderii”.

Potrivit viceprimarului, s-a admis denaturarea conținutului rapoartelor financiare cu peste 763 de mii lei în anul 2021 prin contabilizarea necorespunzătoare a animalelor născute.

Totodată, întreprinderea ar fi încheiat un contract de locațiune, fără acordul fondatorului. La fel, Gutnic a spus că în punctele de comercializare a biletelor se operează numai cu bani cash. „Întreprinderea nu dispune de POS-terminale pentru achitarea cu cardurile bancare”, a menționat ea.

Viceprimarul a adăugat că sunt cazuri în care s-a achitat salariul dublu pentru zilele de repaus, în lipsa ordinului directorului, precum și cazuri în care există ordin de atragere la muncă suplimentară a angajaților în zile de repaus cu tabelarea corespunzătoare a acestora, fără achitarea salariului în mărime dublă.

„S-a admis achitarea sporului pentru condiții nocive angajaților care au prestat lucrul la distanță, în primele 5 luni ale anului 2022 – 2,9 mii lei și în anul 2021 – 5,9 mii lei (inclusiv contribuții sociale)”, a mai spus viceprimarul.

Gutnic a adăugat că pe teritoriul Grădinii Zoologice s-a depistat o mini fermă. „13 iepuri și 7 capre care nu sunt înregistrate în evidența contabilă a întreprinderii, deși erau întreținute din furajele achiziționate de întreprindere”, a conchis ea.

Anterior, pentru TVR Moldova, fostul director al Grădinii Zoologice Alexei Hanţaţuc a refuzat să comenteze acuzațiile. Acesta a spus doar că „acuzaţiie sunt aberaţii şi că a atacat decizia Primăriei în instanţă”.

Alexei Hanţaţuc a fost demis pe 26 ianuarie după ce a fost director timp de 25 de ani.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: