Ceban, despre minorii opriți la vamă înainte de campionatul anulat la kickboxing: „e regretabil că au fost numiți criminali”

Primarul capitalei, Ion Ceban, a condamnat interzicerea intrării în țară a unor sportivi minori care urmau să participe la campionatul mondial de kickboxing organizat la Chișinău, dar care a fost anulat de Ministerul Educației și Cercetării. Totodată, edilul a acuzat guvernarea de „minciuni și dezinformare”, menționând că „e regretabil că niște copii au ajuns să fie numiți criminali”. Ceban a făcut aceste declarații în cadrul ședinței Primăriei din 25 iunie. NewsMaker a solicitat un comentariu de la serviciul de presă al partidului de guvernare, dar nu am primit, deocamdată, un răspuns.

„Am văzut câtă minciună și dezinformare a transmis guvernarea referitor la un eveniment sportiv. Este foarte regretabil faptul că niște copii, cu o vârstă medie de 14-15 ani, au ajuns să fie numiți criminali. În percepția lor, acești copii sunt calificați drept mercenari Wagner care urmau să destabilizeze nu știu ce.

Este regretabil acest lucru. Acest șir al minciunilor vine pe fundalul lipsei de rezultate la nivel de țară. Acum au trecut orice limită posibilă. Încearcă să paseze vina pe oricine”, a declarat edilul.

Totodată, Andrei Pavaloi, șef-adjunct la Direcția Generală Educație, Tineret și Sport din Chișinău, a venit cu precizări privind organizarea competiției.

Potrivit acestuia, campionatul a fost organizat de către Federația Mondială de Kickboxing și nu de Primăria Chișinău sau Asociația de Kickboxing din R. Moldova.

„Asociația doar a depus dosarul pentru a atrage această competiție prestigioasă. La adunarea generală din Spania, unde au participat 123 de țări, s-a luat decizia de a organiza acest campionat în R. Moldova. Astfel, țara noastră urma să asigure doar partea tehnică”, a explicat Pavaloi.

În ceea ce privește delegarea echipelor de sportivi, spune el, aceasta este exclusiv responsabilitatea Federației Mondiale.

„Țările au transmis listele Federației Mondiale, care, la rândul său, le-a transmis către asociația din R. Moldova pentru a cunoaște de câte locuri de cazare este nevoie și alte detalii tehnice. În rest, ceea ce ține de delegarea persoanelor la campionat, R. Moldova nu a avut nicio atribuție”, a mai spus oficialul.

În legătură cu delegațiile din Rusia și Belarus, Pavaloi a menționat că, urmare a neclarităților, la solicitarea asociației din R. Moldova, Federația Internațională a cerut retragerea celor două țări din campionat.

„Respectiv, membrii acestor țări au fost informați din timp și nici nu s-au pornit spre R. Moldova”, a conchis el.

Ministra Afacerilor Interne, Daniella Misail-Nichitin, a confirmat că printre sportivii cărora li s-a refuzat luni, 23 iunie, intrarea în Republica Moldova se aflau și minori. Potrivit ministrei, decizia a fost luată din motive de securitate, întrucât adolescenții „nu au putut prezenta dovezi clare privind scopul vizitei, identitatea însoțitorilor și organizatorul evenimentelor la care urmau să participe”.

Precizăm că, în cursul zilei de luni, 23 iunie, reprezentanți ai opoziției și canale afiliate acestora au publicat pe rețelele de socializare mai multe înregistrări video cu sportivi — inclusiv din România — care ar fi fost opriți la frontieră sau reținuți la punctul vamal. Deputatul și membrul MAN, Gaik Vartanean, a declarat că printre cei întorși s-ar afla și minori din Georgia, Lituania și România.

195 de persoane „cu risc sporit pentru securitatea națională” au încercat să intre în Republica Moldova pentru a participa la controversatul campionat de kickboxing organizat de Primăria Chișinău, însă accesul acestora a fost blocat. Din acest număr, Poliția de Frontieră a aplicat măsura de neadmitere pe teritoriul țării pentru 19 persoane, iar altor 176 li s-a refuzat îmbarcarea spre Republica Moldova, în urma schimbului de informații și a cooperării internaționale. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, majoritatea celor vizați veneau din Federația Rusă și Belarus. Detalii – AICI.

***

Amintim că Chișinăul urma să găzduiască, în perioada 22–27 iunie, „Campionatul European de Kickboxing”, organizat de Federația Mondială de Kickboxing — o structură nerecunoscută de Comitetul Olimpic Internațional — cu sprijin financiar din partea Primăriei Chișinău. Competiția, care nu a fost autorizată de Ministerul Educației și Cercetării și nici de alte instituții responsabile ale statului, a generat un scandal public. PAS a acuzat Primăria Chișinău că ar intenționa să aducă în țară peste 200 de sportivi din Rusia și Belarus, printre care și militari, care ar putea crea tensiuni și destabilizări. Primarul Ion Ceban și municipalitatea au respins aceste acuzații. Pe 21 iunie, edilul a publicat o adresare către federațiile de sport din Republica Moldova, cărora le-a cerut să transmită membrilor PAS că „îndrugă prostii” și că „se dau de rușine în toată lumea sportului”.



















If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: