Ceban, față în față cu conducerea Gazprom: A pledat pentru semnarea unui acord privind stingerea datoriei istorice a Moldovagaz
Full Article 3 minutes read

Ceban, față în față cu conducerea Gazprom: A pledat pentru semnarea unui acord privind stingerea datoriei istorice a Moldovagaz

Zis și făcut. După ce anterior a anunțat că va merge în Federația Rusă pentru a discuta problema aprovizionării Republicii Moldova cu gaze rusești, astăzi, 19 septembrie, președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, anunță că a întreprins o vizită la Sankt Petersburg, săptămâna trecută. Potrivit lui Ceban, în cadrul vizitei a avut o serie de întrevederi cu conducerea Gazprom, unde a vorbit despre necesitatea semnării unui acord privind stingerea datoriei istorice a Moldovagaz către Gazprom.

Șeful Moldovagaz anunță, pe canalul său de Telegram, că, aflat la Sankt Petersburg, a avut mai multe întâlniri cu reprezentanții conducerii Gazprom. Principalele subiecte de discuție, potrivit lui, au fost cele legate de problemele aprovizionării cu gaze naturale a Republicii Moldova, precum și problemele activităților corporative ale SA „Moldovagaz”.

În context, Ceban anunță că a subliniat angajamentul Moldovagaz pentru îndeplinirea strictă a obligațiilor contractuale, precum și necesitatea semnării unui acord privind stingerea datoriei istorice a Moldovagaz către Gazprom.

Precizăm că, anterior, Ceban a declarat că va merge în Rusia, pentru a negocia cu conducerea Gazprom un preț mai avantajos la gazele naturale furnizate Republicii Moldova.

Între timp, președinta țării, Maia Sandu și prim-ministra Natalia Gavrilița au admis că Rusia ar putea să ne închidă robinetul după data de 1 octombrie, invocând lipsa efectuării auditului datoriilor Moldovagaz. În realitate însă, potrivit Maiei Sandu, decizia Gazprom ar avea la bază formula de calcul care se schimbă la începutul lunii și care ar genera un preț mai mic de achiziție.

Precizăm că, în timp ce președinta Maia Sandu susține că primele concluzii ale auditului datoriei istorice pretinse de Gazprom de la Moldovagaz, în mărime de circa $800 mln, ar putea fi gata până la finalul anului curent, premierul Natalia Gavrilița a precizat că Chișinăul a solicitat amânarea termenului până la sfârșitul lui mai. Pe de altă parte, autoritățile declară că Gazprom a insistat ca rezultatul auditului să fie gata până pe 1 octombrie, curent.

Amintim că, pe 11 august 2022, Agenția Proprietății Publice a anunțat că a semnat contractul de achiziționare a serviciilor de audit financiar și juridic independent al datoriei Moldovagaz față de Gazprom și Factoring-Finance. Este vorba despre două companii străine: una din Marea Britanie și alta din Norvegia. Contractul a fost atribuit prin procedura de negocieri directe, în urma dispoziției Comisiei Situații Excepționale din 13.07.2022.

Astfel, cele două companii se obligă să facă auditul datoriilor la gazele livrate Republicii Moldova, malul drept, până pe 30 ianuarie 2023.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: