(DOC) Guvernul revine la auditul datoriei față de Gazprom. Compania va fi selectată prin negocieri directe
Full Article 2 minutes read

(DOC) Guvernul revine la auditul datoriei față de Gazprom. Compania va fi selectată prin negocieri directe

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a autorizat Agenția Proprietății Publice (APP) să achiziționeze servicii de audit independent a datoriei acumultate de Moldovagaz față de Gazprom fără un anunț prealabil de participare. Prevederea se conține în decizia din 13 iulie.

Potrivit documentului, măsura este „strict necesară”.

Se deleagă Agenția Proprietății Publice să achiziționeze servicii de audit independent al datoriei SA „Moldovagaz” față de SA „Gazprom” și SRL „Factoring Finance” pentru gazele livrate consumatorilor de pe partea dreaptă a Nistrului, prin utilizarea procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare”, se arată în decizie.

(DOC) Guvernul revine la auditul datoriei față de Gazprom. Compania va fi selectată prin negocieri directe

În cadrul negocierilor dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” s-a constatat că „Moldovagaz” a acumulat o datorie istorică – peste 700 milioane de dolari. „Gazprom” i-a cerut Chișinăului să recunoască această datorie ca fiind a Moldovei și s-o ramburseze în regim de urgență. Autoritățile moldovenești au declarat că vor recunoaște datoria doar dacă va fi confirmată de un audit independent.

Pe 29 decembrie 2021, Guvernul a decis ca Agenția Proprietăți Publice să realizeze un audit asupra datoriei S.A. Moldovagaz față de concernul rus Gazprom și Factoring Finance pentru gazele livrate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului.  Agenția, în calitate de autoritate contractantă, urma să  asigure, prin intermediul grupului de lucru creat, întregul proces de organizare și desfășurare a procedurii de achiziție publică a serviciului de audit.

Auditul urma să se încheie în data de 1 mai, însă acesta nici măcar nu a început. Potrivit premierului Natalia Gavrilița, s-a întâmplat din cauza că companiile internaționale au refuzat să se înscrie la licitație, din cauza războiului din regiune.

Societatea pe acțiuni Moldovagaz are trei acţionari principali: Gazprom – 50%, Agenția Proprietății Publice a Republicii Moldova – 35,33% și Comitetul de Administrare a Proprietății din regiunea transnistreană – 13,44%. Acțiunile părții transnistrene sunt gestionate tot de Gazprom, potrivit anticorupție.md.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: