Primarul Chișinăului, îndemn către țările UE pentru a deschide negocierile privind aderarea Moldovei. Însă a confundat instituțiile europene
Full Article 3 minutes read

Primarul Chișinăului, îndemn către țările UE pentru a deschide negocierile privind aderarea Moldovei. Însă a confundat instituțiile europene

Liderul Mișcării Alternativa Națională (MAN) – partid condus și lansat de actualul primar al municipiului Chișinău, fostul socialist Ion Ceban – consideră că integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană (UE) este singura cale pe care țara noastră trebuie să meargă. Edilul a chemat societatea să se unească în jurul acestui deziderat, iar țările membre ale UE – să sprijine Moldova și să dea undă verde începerii negocierilor de aderare. Ce-i drept, edilul a comis o confuzie în mesajul făcut public pe 14 decembrie – zi în care începe summitul de două zile de la Bruxelles. Acesta a menționat că decizia privind aderarea țării noastre la UE urmează să fie luată de Consiliul Uniunii Europene. În realitate, decizia urmează să fie luată de Consiliul European, care reunește pe 14 și 15 decembrie șefi de state și de guverne din toate țările membre ale UE.

„Înțelegem că actualul context regional dificil, legat de războiul din Ucraina și de unele divergențe bilaterale dintre unele țări membre UE și Ucraina, ar putea deveni motivul de a refuza Ucrainei și, posibil, Republicii Moldova inițierea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Indiferent de decizia Consiliului Uniunii Europene, considerăm că Moldova poate progresa pe calea integrării europene mult mai rapid. Acest lucru depinde de abilitatea clasei politice de a implementa reforme, spre a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor. La fel, este importantă popularizarea ideii de integrare europeană în societate. Fiecare om trebuie să înțeleagă cât de important este dezideratul integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană”, a declarat Ion Ceban.

MAN a îndemnat în acest context „toate țările membre ale Uniunii Europene să sprijine Republica Moldova și să dea undă verde începerii negocierilor privind aderarea la UE”.

Primarul Chișinăului, îndemn către țările UE pentru a deschide negocierile privind aderarea Moldovei. Însă a confundat instituțiile europene

Captură foto/Ion Ceban/Facebook

Precizăm că astăzi, 14 decembrie, începe summitul de două zile al Consiliului European, în cadrul căruia va deveni cunoscută soarta Republicii Moldova. În ajun, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care a recomandat Consiliului European să ia o decizie favorabilă privind începerea negocierilor de aderare cu Moldova și Ucraina. În rezoluție se subliniază că UE ar trebui să stabilească termeni clari pentru candidații la aderare. Totuși, parlamentarii europeni precizează că acest proces nu ar trebui să fie grăbit. Înainte de toate, țările candidate trebuie să demonstreze că sunt dedicate democrației, respectă normele statului de drept, respectă drepturile omului și protejează minoritățile.

***

Ion Ceban a câștigat alegerile pentru fotoliul de primar al municipiului Chișinău din primul tur al alegerilor generale locale, din 5 noiembrie, pe listele MAN – partid declarat pro-european pe care îl conduce. Acesta este al doilea mandat de primar al lui Ceban. În 2019, el a venit la cârma Primăriei Chișinău pe listele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM).

Precizăm că partidul condus de Ceban a fost menționat anterior, în raportul privind sancțiunile SUA, ca apropiat al Kremlinului. Ceban a negat atunci informațiile prezentate de prim-ministra din acea vreme Natalia Gavrilița, amenințând cu judecata oficialii, dar și presa care a distribuit informația. „Un fals” – așa a comentat Ceban în octombrie 2022 situația. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: