Ceban: Noul tarif pentru gaz nu include devierile tarifare și nici plata pentru datorii
Full Article 3 minutes read

Ceban: Noul tarif pentru gaz nu include devierile tarifare și nici plata pentru datorii

Tariful pentru gaz aprobat de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) nu include devieri tarifare și nici plata pentru datoria istorică a companiei Moldovagaz. Informația a fost confirmată de către șeful Consiliului de administrare al Moldovagaz, Vadim Ceban, în cadrul unei conferințe de presă din 10 noiembrie.

Întrebat de corespondentul NM cât din noul tarif include devieri tarifare acumulate de Moldovagaz și amînate pentru perioade ulterioare, șeful companiei Vladim Cevan a răspuns: „zero lei”.

Potrivit Moldovagaz, din 2011 până în octombrie 2021, compania a acumulat aproape 1,5 miliarde de lei din devieri tarifare (acestea se formează atunci când noile tarife nu acoperă prețul de achiziție de la Gazprom). Din întreaga sumă, circa 1,4 miliarde s-au acumulat în anul curent.

Ședul Moldovagaz a precizat că o decizie în acest sens urmează să fie luată împreună cu ANRE. Anterior, directorul Agenției, Ștefan Creangă, a menționat că situația poate fi considerată critică, dacă devierile tarifare depășesc suma de 1 miliard de lei. Acesta a subliniat că devierile trebuie stinse înainte de a putea fi luată în considerare posibilitatea diminuării tarifului.

Potrivit lui Ceban, în tarif nu a fost inclusă nici plata pentru „datoriile istorice”. Potrivit Gazprom, acestea constituie circa $700 mln (ele sunt incluse în devierile tarifare). În același timp, Guvernul Moldovei consideră că mărimea exactă a datoriei trebuie evaluată în urma unui audit independent, care ar urma să aibă loc în 2022.

***

Amintim că, pe 9 noiembrie, ANRE a aprobat un nou tarif temporar la gazele naturale. Astfel, tariful pentru consumatorii casnici a crescut de la 4,2 lei până la 10,26 lei pentru un metru cub de gaze naturale. Luând în calcul TVA de 8%, tariful final ar trebui să constituie în luna noiembrie aproximativ 11,08 lei pentru un metru cub de gaze naturale. Noul tarif va fi valabil începând cu 1 noiembrie. Astfel, ANRE a aprobat în totalitate cererea „Moldovagaz”. În decurs de o lună, ar urma să fie instituit un tarif fix.

Vadim Ceban a menționat că Moldovagaz ar putea solicita ANRE diminuarea tarifului doar în cazul în care va scădea prețul de achiziție pentru luna decembrie (acesta depinde de prețul la produsele petroliere și de cel de la bursă). În caz contrar, acesta a menționat că tariful nu va scădea.

În după-amiaza de 10 noiembrie, premierul Natalia Gavrilița și ministrul Muncii Marcel Spătari urmează să prezinte mecanismele de compensare a tarifelor pentru gaz.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: