mai.gov.md

Ceban s-a întâlnit cu Revenco. Primăria și MAI au creat un grup de lucru comun pentru monitorizarea traficului rutier

Primăria Chișinău și Ministerul Afacerilor Interne au creat un grup comun de lucru format din specialiști în domeniul circulației și siguranței rutiere, care va fi preocupat de siguranța traficului rutier din mun. Chișinău. În acest scop, Ana Revenco, ministrul afacerilor interne a avut pe 13 septembrie o întâlnire cu Ion Ceban, primarul general al municipiului Chișinău.

Principalul subiect al întrevederii organizate de către Ana Revenco a fost situația circulației rutiere și a siguranței traficului rutier în municipiul Chișinău.

„Ministerul Afacerilor Interne are competențe de dirijare a traficului, dar acestea țin mai degrabă de situații excepționale (atunci când nu funcționează corespunzător semafoarele, în cazul unor calamități, în perioada sărbătorilor ori atunci când în oraș sunt anumite delegații de rang înalt). De asemenea, echipele MAI sunt responsabile și de prevenirea ori penalizarea celor care încalcă prevederile legale. În rest, în condiții obișnuite, fluidizarea circulației este atribuția primăriei și trebuie îmbunătățită cu sisteme de semaforizare – de dorit inteligente – de programe moderne de management al traficului, de planul bine definit de circulație a transportului și fluxurilor de transport, de semne și marcaje rutiere vizibile și bine întreținute”, a menționat ministrul afacerilor interne.

La fel, ministrul i-a adus la cunoștință lui Ion Ceban faptul că reprezentanții Inspectoratului Național de Securitate Publică au expediat până acum în adresa Primăriei mai multe sesizări și prescripții, cu indicarea concretă a măsurilor necesare spre realizare pentru fluidizarea circulației, însă au primit, în cel mai bun caz, răspunsuri formale.

În context, MAI a propus un set de măsuri ce țin de instalarea indicatoarelor rutiere, marcajul rutier, direcțiile de deplasare a transportului, îmbunătățirea calității infrastructurii pentru a fi discutate și puse în aplicare de către Primărie.

La rândul său, primarul general Ion Ceban și-a manifestat importanța unei conlucrări eficiente între instituții fără de care lucrurile nu pot evolua în direcția corectă.

În final, părțile oficiale au convenit să fie creat un grup comun de lucru format din specialiști în domeniul circulației și siguranței rutiere din cadrul MAI, precum și reprezentanți ai Primăriei mun. Chișinău.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Nota 6-7″. Cum apreciază unul dintre donatorii PAS activitatea guvernării în domeniul economic

Vasile Tofan, partener senior al fondului de investiții private „Horizon Capital” și unul dintre donatorii Partidului  Acțiune și Solidaritate (PAS), se declarată dezamăgit de partidul de guvernare „în anumite privințe”. În cadrul emisiunii NM „Есть вопросы”, omul de afaceri a apreciat politicile în domeniul economic cu notele 6-7. De asemenea, Tofan a recunoscut că, de-a lungul timpului, i s-a propus de mai multe ori să ocupe funcții publice.

„Nu ascund că am simpatie pentru această generație de lideri și politicieni care încearcă să schimbe ceva. În același timp, sunt critic la adresa lor și, ca mulți alții, sunt dezamăgit în anumite privințe. Dar apreciez faptul că, în general, ei sunt oameni cinstiți. Spre deosebire de mulți care finanțează opoziția cu saci întregi de bani, ei abordează acest lucru transparent”, a declarat Tofan.

Întrebat cum apreciază politica economică a guvernării din ultimii patru ani, investitorul a fost rezervat în nota acordată.

„Le-aș da un 6–7 din 10. Au intenții bune, sincere, dar, ca mulți politicieni, le lipsește curajul pentru a implementa reforme cu adevărat eficiente”, a spus el.

În contextul stagnării economice, Tofan consideră că situația este cauzată de o combinație de factori interni și externi.

„E o prostie să negi influența războiului, secetei sau crizei din industria auto europeană. Hai să trecem rapid prin factorii principali. În primul rând, războiul — un factor evident pentru toată lumea, investițiile nu vin. În al doilea rând, seceta: sectorul agricol reprezenta înainte cam 12% din PIB, acum este în jur de 5%, deci o pierdere de circa 7%.

Al treilea — componentele auto, care de mulți ani sunt cel mai mare articol de export al Moldovei: aproape 20% din exporturi. Industria auto germană este acum într-o criză profundă.

Al patrulea factor — demografic. Creșterea economică este numărul de persoane care muncesc, înmulțit cu productivitatea lor. Dacă populația scade, asta afectează economia direct”, a menționat el.

Omul de afaceri a atras atenția că multe dintre problemele cu care se confruntă țara nu pot fi puse exclusiv în cârca PAS.

„Am enumerat patru factori principali, dar provocările sunt mult mai multe. Acestea sunt dificultăți reale, externe și interne, pentru care PAS nu poate fi considerat responsabil. Deși mulți afirmă că exodul populației a fost cauzat de guvernarea PAS, realitatea este că demografia urmează un trend global, care nu se schimbă pe termen scurt”, a punctat Tofan.

De asemenea, Tofan a recunoscut că, de-a lungul timpului, i s-a propus de mai multe ori să ocupe funcții publice.

„Nu sunt politician. Sunt prea rațional și, în același timp, prea emoțional pentru asta. Resimt o repulsie față de politicieni. Când aud ce spun unii dintre ei, mă întreb: chiar cred în ceea ce spun sau doar mint pentru a obține puterea? Nu știu ce e mai grav”, a subliniat acesta.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: