CEC a respins propunerea privind votarea timp de două zile în străinătate
Full Article 3 minutes read

CEC a respins propunerea privind votarea timp de două zile în străinătate

Comisia Electorală Centrală (CEC) a respins propunerea Partidului „Pro Moldova”, care ar fi permis cetățenilor din diaspora să voteze timp de două zile în cadrul alegerilor prezidențiale din acest an. Declarația a fost făcută de către șeful CEC Dorin Cimil, în cadrul unei conferințe de presă care s-a desfășurat pe 9 octombrie, împreună cu ministrul de Externe, Oleg Țulea.

Dorin Cimil a anunțat că procesul electoral va fi realizat pe parcursul unei singure zile.

„Ceea ce înseamnă că acea inițiativă legislativă care a venit din partea unui partid politic, de a desfășura votul în două sau mai multe zile, nu a fost aprobată. De aceea, rămânem la metoda veche de desfășurare – o singură zi”, a anunțat Cimil.

În acest an, CEC a decis deschiderea 139 de secții de votare în 36 de țări, cu 39 de secții mai mult față de scrutinul prezidențial din 2016. Alegătorii vor putea vota în baza buletinelor de identitate, dar și a pașapoartelor cu termenul de valabilitate expirat, precum și cu livretul de marinar.

În cazul în care, din cauza pandemiei de COVID-19, autoritățile anumitor state vor refuza să deschisă anumite secții de votare, opțiunea alternativă ar fi exercitarea dreptului la vot la altă secție de votare apropiată de locul aflării persoanei.

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Oleg Țulea a precizat că numărul de secții de votare din fiecare țară a fost decis în funcție de mai multe criterii, inclusiv indicii înregistrării prealabile (anul acesta au fost peste 60 000 de alegători care s-au înregistrat) și informațiile privind numărul de cetățeni care se află peste hotare la momentul respectiv, din registrele publice ale țărilor-gazdă, sau alte surse, inclusiv consulate.

„Solicitarea și primirea acordurilor statelor respective niciodată nu a fost obiectul unor negcieri diplomatice și politice. Toate statele se confruntă cu aceleași probleme și încearcă să oprească răspîndirea infecției COVID-19.

CEC urmează să decidă în cadrul ședinței din după amiaza de 9 octombrie câte buletine de vot vor fi distribuite pentru fiecare țară în parte. Hotărâre va depinde de numărul de moldoveni care se află în statele respective, dar și de numărul celor care au vot în cadrul scrutinelor precedente.

Alegerile prezidențiale sunt planificate pentru 1 noiembrie. CEC a aprobat înregistrarea a 8 candidați: Renato Usatîi, Andrei Năstase, Tudor Deliu, Violeta Ivanov, Igor Dodon, Maia Sandu, Octavian Țîcu și Dorin Chirtoacă.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: