Exact ca la prezidențiale. CEC a stabilit organizarea a 139 de secții de votare pentru diasporă
Full Article 3 minutes read

Exact ca la prezidențiale. CEC a stabilit organizarea a 139 de secții de votare pentru diasporă

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit organizarea a 139 de secții de votare pentru diasporă. Deși proiectul prevedea deschiderea a 162 de secții de votare, secretarul CEC, Maxim Lebedinschi a propus micșorarea numărului acestora.

În acest sens, Lebedinschi a venit cu mai multe argumente.

„CEC nu a făcut o înregistrare prealabilă pentru acest scrutin și de fapt, cifra care se reflectă pe pagina CEC este înregistrarea prealabilă făcută pe parcursul a trei ani. Din anul 2018 pentru alegerile parlamentare din 2019, conservate pentru alegerile prezidențiale din 2020 cu înregistrările suplimentare și conservate pentru acest scrutin cu înregistrările suplimentare. Acest criteriu poate să ne ajute la stabilirea geografiei, cifra de înregistrare prealabilă nefiind una obiectivă”, a spus Lebedinschi.

„Cu privire la criteriu prezența la vot, la ziua de astăzi noi nu avem indicat și clarificat care prezență se ia în calcul: de la scrutinul din 2019, prezidențiale turul I sau prezidențiale turul II. Cu privire la al treilea criteriu (numărul cetățenilor aflați peste hotare), pe de o parte, colegii de la Ministerul de Externe ne-au dat datele estimative, iar printr-o altă scrisoare ne-au spus că nu dețin date veridice. Astfel, pentru a nu induce în eroare alegătorul cu privire la locațiile, motivele, criteriile, propun conservarea situației la minimul care a fost în ultimul scrutin”, a mai spus Lebedinschi.

Secțiile de votare vor fi constituite pe lângă misiunile diplomatice și oficiile consulare ale Republicii Moldova, dar și în alte localități, în baza numărului de alegători care au participat la scrutinul precedent, organizat în circumscripția națională, a datelor de pe urma înregistrării prealabile, precum și pe baza informațiilor obținute de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) de la autoritățile competente ale țărilor de reședință a cetățenilor Republicii Moldova privind numărul acestora și locul aflării acestora.

Totodată, potrivit hotărârii CEC, se pune în sarcina MAEIE să identifice localurile secțiilor de votare, în corespundere cu condițiile tehnice stabilite de cadrul normativ, precum și să propună persoane calificate în calitate de președinți ai birourilor electorale ale secțiilor de votare constituite.

Anterior, șeful CEC, Dorin Cimil, a anunțat că MAEIE a propus organizarea a 190 de secții de votare pentru diasporă.

Amintim că la alegerile prezidențiale din noiembrie 2020 au fost deschise 139 de secții de votare pentru diasporă.

Până în prezent, CEC a înregistrat deja 14 concurenți electorali pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, iar alte 3 dosare se află în proces de examinare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: