Iurie Cojocaru/Facebook Docklands

CEC: Alegătorii vor putea să voteze și după ora 21:00

Alegătorii care nu vor reuși să voteze până la ora 21:00 în localitatea în care au mers la secția de votare, din cauza cozilor formate, vor putea să-și exercite dreptul civic și după această oră. Decizia a fost anunțată de șeful Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil.

„Biroul electoral poate decide asupra prelungirii, cu cel mult 2 ore, a termenului votării pentru a le permite alegătorilor care stau în rând la secţia de votare respectivă să-şi realizeze drepturile”, a precizat Dorin Cimil, președintele CEC, citat de UNIMEDIA.

Cozi lungi s-au format, la scrutinul de astăzi, în special la mai multe secții de votare din afara țării, în state precum Franța, Marea Britanie, Germania, Olanda, Italia, Belgia. În unele orașe europene și la această oră oamenii stau cu zecile la rând, afară, în pofida timpului posomorât, pentru a putea vota.

Competența extinderii programului aparține Biroului electoral al secției de votare. Prin urmare, cei care votează în diaspora pot depune o cerere în formă liberă la secția de votare la care se află, prin care se cere prelungirea programului de votare cu 2 ore potrivit art. 58 alin. (7) din Codul electoral.

Amintim că reprezentanții PAS și ai Platformei DA au solicitat Comisiei Electorale Centrale să permită prelungirea orarului secțiilor de votare de peste hotare, unde și la această oră sunt aglomerații.

Până la ora 20:40, în afara țării au votat peste 136 de mii de persoane.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Oksana Posmak

Post de radio dedicat locuitorilor din UTA Găgăuzia: TRM a lansat Radio Moldova Comrat

Pe 1 iulie a fost lansat postul „Radio Moldova Comrat” – un post de radio regional dedicat locuitorilor din UTA Găgăuzia. Acesta aparține companiei publice „Teleradio-Moldova” (TRM).

Reprezentanții TRM au declarat că stația regională va funcționa ca parte integrantă a companiei publice, având licență de emisie, grilă proprie și un profil generalist. Postul de radio are în grila sa 24 de emisiuni: programe de ştiri, emisiuni informative, educative, culturale şi de divertisment. Postul va difuza zilnic, în medie, 12 ore de emisie proprie în limbile găgăuză şi rusă, iar celelalte 12 ore vor consta în retransmisii ale programelor postului de radio al TRM, Radio Moldova.

Radio Moldova Comrat poate fi ascultat pe frecvențele 105.6 MHz – Comrat şi, respectiv 104.3 MHz – Vulcăneşti, dar şi online pe www.radiomoldova.md.

„Proiectul reflectă misiunea furnizorului public de a promova coeziunea socială şi de a oferi acces la informaţie echidistantă şi relevantă tuturor cetăţenilor Republicii Moldova. Postul va difuza emisiuni locale axate pe actualitatea din regiune şi va contribui activ la promovarea atât a limbii şi culturii găgăuze, cât şi la învăţarea limbii române, prin programele retransmise de la Radio Moldova. Pe termen mediu şi lung, compania „Teleradio Moldova” are în plan dezvoltarea unei reţele de posturi regionale, după modelul altor servicii publice de radio şi televiziune din statele europene. Lansarea Radio Moldova Comrat este un prim pas în această direcţie”, au comunicat reprezentanții TRM.

Despre lansarea postului „Radio Moldova Comrat”, reprezentanții TRM au anunțat pe 12 martie 2025. Amintim că, în aceeași zi, deputații PAS, Eugeniu Sinchevici și Natalia Davidovici, au anunțat intenția de a înregistra un proiect de lege prin care TRM ar putea lansa și un canal TV exclusiv în limba rusă. Între timp, inițiativa legislativă a provocat un val de critici pe rețelele de socializare. Unii comentatori susțineau că proiectul ar aduce avantaje electorale PAS-ului, în timp ce alții îl calificau drept o formă de promovare a ideologiei „ruskii mir”. În luna aprilie, proiectul de lege privind crearea unui post public național de televiziune în limba rusă a primit aviz negativ din partea Consiliului Audiovizualului.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: