Membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) susțin că decizia privind excluderea Marinei Tauber din cursa pentru alegerile locale din mun. Bălți nu este comparabilă cu cazurile înregistrate anterior, în care au fost vizați Andrei Năstase și Renato Usatîi.
În cadrul conferinței de presă din 5 decembrie, vicepreședintele CEC Pavel Postica a menționat că „nu este pentru prima dată în istoria electorală a R. Moldova, când un concurent electoral, pentru admiterea conștientă și deliberată a încălcărilor electorale, este exclus din cursa electorală”. Totuși, acesta susține că situațiile nu sunt deloc asemănătoare.
„Nu puteți face paralele între astfel de situații, ele sunt incomparabile”, a menționat Postica.
De aceeași părere este și președinta CEC, Angelica Caraman: „Nu putem compara aceste două spețe. În cazul de față, este vorba despre mijloace financiare nedeclarate”.
În dimineața de 5 decembrie, cu doar jumătate de oră înainte de deschiderea secțiilor de votare în mun. Bălți, Curtea de Apel Bălți a decis să mențină hotărârea primei instanțe, privind excluderea Marinei Tauber din cursa electorală. În consecință, CEC a anunțat că alegerile sunt suspendate.
În primul tur de scrutin, Marina Tauber a acumulat cele mai multe voturi în calitate de concurent electoral. CEC a depistat, însă, că aceasta a depășit plafonul cheltuielilor și nu a reflectat transparent toate mijloacele financiare. Potrivit raportului CEC, candidata a cazat mai mulți activiști și susținătorii la Dumbrava Albă – o tabără de odihnă din Bălți, pentru aceasta fiind folosiți 152 de mii de lei. Plata pentru cazare la tabăra Dumbrava Albă a fost efectuată de către Svetlana Popan, persoană care se regăsește pe lista Partidului „ȘOR” pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent.
***
Amintim că, pe 27 noiembrie 2014, cu trei zile înainte de alegerile parlamentare, instanțele judecătorești naționale au admis acțiunea Comisiei Electorale Centrale privind excluderea Partidului „Patria”, în fruntea căruia candida Renato Usatîi, pe motivul că, contrar prevederilor legislației electorale, acesta a utilizat fonduri nedeclarate, inclusiv bani din străinătate. În august 2020, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a ajuns la concluzia că formațiunea a fost exclusă ilegal din cursa electorală, iar Moldova a fost condamnată să achite prejudicii de peste 15 mii de euro.
În cazul liderului Platformei Demnitate și Adevăr (DA), Andrei Năstase, mandatul acestuia de primar al mun. Chișinău a fost invalidat, deși aceasta a învins în turul doi al alegerilor în Chișinău cu 52,57% din voturi. Judecătorii au argumentat că Năstase și oponentul său, socialistul Ion Ceban, au chemat, în ziua alegerilor, alegătorii la vot, fapt apreciat ca fiind „agitație electorală” care ar fi influențat rezultatul votului. Dosarul a ajuns la Curtea Supremă de Justiție, fiind examinat de judecătorii: Ion Druță, Luiza Gafton și Victor Burduh. Aceștia au menținut decizia instanțelor anterioare.