CEC informează despre particularitățile votării în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor locale noi din 5 decembrie
Full Article 3 minutes read

CEC informează despre particularitățile votării în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor locale noi din 5 decembrie

Comisia Electorală Centrală (CEC) informează despre unele particularități ale votării pentru cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor locale noi din 5 decembrie 2021. Acestea se referă la persoanele care, în perioada dintre primul și cel de-al doilea tur al alegerilor, au împlinit vârsta de 18 ani, dar și cetățenii care și-au schimbat domiciliul. Totodată, CEC atrage atenția că nici în cadrul alegerilor de duminică nu va fi admisă transportarea organizată a alegătorilor.

Astfel, potrivit reprezentanților CEC, persoanele care, în perioada dintre primul și cel de-al doilea tur al alegerilor, au împlinit vârsta de 18 ani vor putea vota în secții conform domiciliului sau reședinței, fiind incluși în lista electorală suplimentară.

Alegătorii care, în perioada dintre primul și cel de-al doilea tur al alegerilor, și-au schimbat domiciliul/reședința vor putea vota, în baza acelorași liste electorale, la secțiile de votare conform înregistrării domiciliului/reședinței existente la data desfășurării primului tur de scrutin.

Alegătorii care au depus cerere privind votarea la locul aflării în primul tur de scrutin își pot exercita dreptul de vot și în turul al doilea, chiar dacă nu au depus repetat cerere în acest sens. Potrivit reprezentanților CEC, o excepție este cazul când alegătorii au renunțat la acest drept în același mod în care l-au obținut. La adoptarea deciziei privind deplasarea urnei mobile, biroul electoral al secției de votare va confirma solicitările pentru primul tur de scrutin, în ordinea în care au fost depuse.

Cu privire la observatorii acreditați pentru monitorizarea alegerilor locale noi din 21 noiembrie, aceștia sunt în drept să-și desfășoare activitatea și în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin.

CEC informează că nici în cadrul alegerilor de duminică nu va fi admisă transportarea organizată a alegătorilor la secțiile de votare. „Restricția nu se aplică în cazul transportului rutier contra cost de persoane prin servicii regulate speciale, transportului rutier contra cost de persoane prin servicii ocazionale, transportului rutier de persoane în cont propriu și a transportului rutier contra cost în regim de taxi, cu obligația documentării acestor cazuri”, precizează CEC.

Amintim că, pe 5 decembrie curent, va avea loc al doilea tur de scrutin pentru alegerile locale noi, în cadrul căruia urmează a fi aleși 6 primari. În mun. Bălți, deocamdată nu se știe cum se va desfășura scrutinul, întrucât CEC a solicitat anularea înregistrării Marinei Tauber din cursa electorală. În prezent, instanța de judecată examinează cazul.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: