Андрей Мардарь / NewsMaker

CEC informează despre particularitățile votării în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor locale noi din 5 decembrie

Comisia Electorală Centrală (CEC) informează despre unele particularități ale votării pentru cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor locale noi din 5 decembrie 2021. Acestea se referă la persoanele care, în perioada dintre primul și cel de-al doilea tur al alegerilor, au împlinit vârsta de 18 ani, dar și cetățenii care și-au schimbat domiciliul. Totodată, CEC atrage atenția că nici în cadrul alegerilor de duminică nu va fi admisă transportarea organizată a alegătorilor.

Astfel, potrivit reprezentanților CEC, persoanele care, în perioada dintre primul și cel de-al doilea tur al alegerilor, au împlinit vârsta de 18 ani vor putea vota în secții conform domiciliului sau reședinței, fiind incluși în lista electorală suplimentară.

Alegătorii care, în perioada dintre primul și cel de-al doilea tur al alegerilor, și-au schimbat domiciliul/reședința vor putea vota, în baza acelorași liste electorale, la secțiile de votare conform înregistrării domiciliului/reședinței existente la data desfășurării primului tur de scrutin.

Alegătorii care au depus cerere privind votarea la locul aflării în primul tur de scrutin își pot exercita dreptul de vot și în turul al doilea, chiar dacă nu au depus repetat cerere în acest sens. Potrivit reprezentanților CEC, o excepție este cazul când alegătorii au renunțat la acest drept în același mod în care l-au obținut. La adoptarea deciziei privind deplasarea urnei mobile, biroul electoral al secției de votare va confirma solicitările pentru primul tur de scrutin, în ordinea în care au fost depuse.

Cu privire la observatorii acreditați pentru monitorizarea alegerilor locale noi din 21 noiembrie, aceștia sunt în drept să-și desfășoare activitatea și în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin.

CEC informează că nici în cadrul alegerilor de duminică nu va fi admisă transportarea organizată a alegătorilor la secțiile de votare. „Restricția nu se aplică în cazul transportului rutier contra cost de persoane prin servicii regulate speciale, transportului rutier contra cost de persoane prin servicii ocazionale, transportului rutier de persoane în cont propriu și a transportului rutier contra cost în regim de taxi, cu obligația documentării acestor cazuri”, precizează CEC.

Amintim că, pe 5 decembrie curent, va avea loc al doilea tur de scrutin pentru alegerile locale noi, în cadrul căruia urmează a fi aleși 6 primari. În mun. Bălți, deocamdată nu se știe cum se va desfășura scrutinul, întrucât CEC a solicitat anularea înregistrării Marinei Tauber din cursa electorală. În prezent, instanța de judecată examinează cazul.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NewsMaker

Reacția Chișinăului după ce Tiraspolul a admis că starea economică a regiunii transnistrene este critică

Biroul politici de reintegrare a venit cu o reacție după ce autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au recunoscut că situația economică a regiunii transnistrene se află în stare critică. Într-un comentariu pentru NM, Biroul a declarat că a propus administrației de facto din stânga Nistrului ajutor pentru populația regiunii, însă până acum aceasta nu a dat curs propunerilor.

Autoritățile Republicii Moldova în comun cu UE și alți parteneri externi, începând cu perioada stării de urgență și până în prezent, au evocat deplina deschidere de a veni cu măsuri de asistență umanitară pentru persoanele vulnerabile și aflate în grupuri de risc sporit din regiunea transnistreană.

Pentru aceasta Tiraspolul urmează să marcheze progrese concrete în îmbunătățirea situației drepturilor omului, eliberarea deținuților ilegal privați de libertate, accesul liber în regiune pentru jurnaliștii și apărătorii drepturilor omului de pe malul drept, eliminarea infrastructurii neautorizate a posturilor de control din Zona de Securitate, echivalarea plăților pentru utilități, introducerea etapizată a TVA ș.a.”, a comunicat Biroul politici de reintegrare.

Totodată, Biroul a subliniat că, până acum, Tiraspolul nu a dat curs propunerilor de asistență din partea Chișinăului.

Chișinăul este mereu dispus să vină în sprijinul cetățenilor săi din regiune și să evite provocarea crizelor umanitare în măsură să afecteze și malul drept al Nistrului”, a adăugat acesta.

Amintim că, pe 17 iunie, liderul de facto al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a convocat în ședință structura executivă locală și organul legislativ nerecunoscut. Autoritățile nerecunoscute din stânga Nistrului au confirmat că situația economică este critică: rezervele regiunii au fost epuizate, iar executarea „bugetului” a devenit imposibilă „din cauza crizei energetice și a situației geopolitice”.

***

La începutul acestui an, Republica Moldova, în special malul stâng al Nistrului, s-a confruntat cu o criză energetică, după ce, la 1 ianuarie, concernul rus Gazprom a oprit livrările. Principalele „motoare” economice ale regiunii – Uzina Metalurgică și Combinatul de ciment din stânga Nistrului – și-au sistat atunci activitatea. În plină iarnă, oamenii din regiune au rămas fără gaze naturale și energie electrică. În februarie, UE și-a exprimat disponibilitatea de acordat un grant de 60 milioane de euro pentru acoperirea necesităților energetice până la mijlocul lunii aprilie. Oferta a fost însoțită de o serie de condiționalități pentru acordarea ajutorului financiar, printre care actualizarea treptată a tarifelor la energie la prețurile de piață pentru consumatorii din stânga Nistrului. Autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au respins oferta și decis să primească gaze de la un trader european, achitat cu bani dintr-un împrumut rusesc.

Pe 11 iunie, în regiunea transnistreană a fost instituită, pentru 30 de zile, starea de urgență în economie, după ce aceasta a fost ridicată cu câteva zile mai devreme. Așa-zisele autorități au invocat drept motiv reducerile livrărilor de gaze naturale în stânga Nistrului. Secretara de stat la Ministerul Energiei, Cristina Pereteatcu, a declarat pentru presă că, în prezent, există riscul unei potențiale escaladări a crizei energetice în regiune. Oficiala a reamintit, însă, că regiunea nu poate fi controlată de autoritățile constituționale.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: